Colonizarea spațiului. NASA și Rusia, stație pe orbita lunară

Agenția spațială rusă Roscosmos a anunțat că a semnat un acord cu NASA pentru a coopera la un proiect american ce vizează construirea unei stații orbitale în jurul Lunii.

Construirea unei stații pe orbita Lunii face parte din programul Deep Space Gateway, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Roscosmos și NASA au confirmat intenția lor de a folosi Stația Spațială Internațională (ISS) ca bază de plecare pentru o explorare mai în profunzime a spațiului, dar și pentru a coopera în cadrul unui program lunar internațional: crearea platformei Deep Space Gateway", a anunțat Roscosmos într-un comunicat.

Semnarea acestui acord a avut loc în orașul australian Adelaide, unde se desfășoară cea de-a 68-a ediție a Congresului internațional de astronautică.

NASA a anunțat în urmă cu câteva luni că lucrează la un proiect denumit Deep Space Gateway pentru a trimite astronauți pe orbita lunară, cu ajutorul unor noi rachete dezvoltate de agenția spațială americană.

La rândul ei, Rusia are ambiția de a deschide o bază științifică pe Lună și a anunțat că dorește să efectueze primele sale zboruri spre Lună până în 2031.

"Cei doi parteneri au intenția de a dezvolta norme tehnice internaționale care vor fi utilizate în viitor, inclusiv pentru crearea unei stații orbitale în jurul Lunii. Roscosmos și NASA s-au înțeles deja asupra normelor care vizează viitoarea stație", a precizat agenția rusă.

"Cel puțin cinci țări lucrează la dezvoltarea propriilor vehicule spațiale ce vor avea la bord echipaje umane. Pentru a evita problemele legate de cooperarea tehnică, normele trebuie să fie unificate (...) O parte din normele-cheie vor fi stabilite pe baza elementelor ruse", a declarat Igor Komarov, directorul general Roscosmos, citat în același comunicat de presă.

Rachete rusești în paralel cu lansatorul american

Rachetele rusești Angara și Proton-M ar putea fi utilizate în paralel cu lansatorul greu american SLS, al cărui prim zbor este prevăzut în 2018, pentru "dezvoltarea infrastructurii stației lunare", potrivit Roscosmos, care precizează că înființarea acestei stații orbitale nu va începe înainte de jumătatea anilor 2020.

Spațiul este unul dintre puținele domenii de cooperare bilaterală care au rămas neafectate de tensiunile dintre Statele Unite și Rusia. Cele două țări cooperează în special în cadrul ISS. Rusia a furnizat principalul modul al stației și este în prezent singura țară care dispune de un vehicul spațial capabil să trimită pe orbită echipaje de astronauți.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel