CNAS:Tratamentul fără interferon în hepatita C, prescris în nouă centre

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că prescrierea tratamentului fără interferon şi monitorizarea pacienţilor cu hepatită C se vor face de către medicii de specialitate din centrele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat, în 1 octombrie, contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză (F4).

Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora criteriile de includere în tratamentul fără interferon.

Medicamentele pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament vor fi prescrise în baza aprobării emise de către comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice, de la CNAS.

Dosarul pacientului va conţine, obligatoriu, mai multe documente, acestea fiind afişate pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea tratament fără interferon - informaţii asiguraţi - medicamente.

Tot la aceasta secţiune, de pe site-ul CNAS, pacienţii pot afla mai multe informaţii despre modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi despre investigaţiile necesare includerii în tratament, a precizat sursa citată.

[citeste si]

Potrivit conducerii CNAS, semnatarul contractului cost-volum va comunica instituţiei, în termen de maxim 10 zile lucrătoare, lista laboratoarelor care vor efectua gratuit investigaţiile necesare a fi depuse la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon. CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare.

Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor sau curant).

Potrivit CNAS, în prima etapă ar putea fi 5.000 de pacienţi care ar putea primi noul tratament pentru hepatita C, stadiul 4.

Conform contractului, CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical. De asemenea, compania câştigătoare va suporta o serie de investigaţii: viremiile de iniţiere şi finale ale pacienţilor şi fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroză, spunea, în septembrie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Totodată, compania care va distribui medicamentele va susţine un program de monitorizare a pacientului, pentru a garanta rezultatul medical.

Alexandru Oproiu, preşedintele comisiei de specialitate a CNAS, declara că nicio ţară din lume nu-şi permite să trateze toţi bolnavii cu această infecţie.

"Bolnavii vor semna un angajament prin care vor respecta tratamentul. Există pericolul ca pacientul să nu respecte exact indicaţiile de tratament, adică să ia concomitent două medicamente. Dacă va lua doar un singur medicament din cele două, există riscul ca să apară rezistenţa virusului la acest tratament şi să nu se mai vindece niciodată. Nu preţul medicamentului este important, ci ca pacientul să se vindece", spunea Oproiu.(Sursa:Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel