CNAS: Pașii de urmat de pacienții cu ciroză pentru tratamentul fără interferon

Un număr de 2.145 de vouchere au fost distribuite către medici, până la data de 6 noiembrie, pentru întocmirea dosarelor necesare în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi cirozei hepatice C.

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate remis DC News, 925 de pacienţi au intrat în posesia acestor vouchere, în baza cărora au fost efectuate investigaţii pentru 801 pacienţi. Până în prezent, laboratoarele au prelucrat 457 de seturi de investigaţii.

Rezultatele investigaţiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon. 'Medicii specialişti care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă efectuarea setului de investigaţii, ţinând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon', afirmă Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, în comunicatul de presă.

În data de 4 noiembrie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial protocolul terapeutic pentru tratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi ciroza hepatică C. De asemenea, pe site-ul CNAS este publicată lista completă a centrelor în care se află medicii care întocmesc dosarele, monitorizează şi prescriu tratamentul fără interferon.

[citeste si]

Paşii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul cu hepatita C şi ciroză hepatică C pentru accesul la tratament fără interferon:
- Pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară.
- În urma evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, pacientul va primi voucherul pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare.
- Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon.
- Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, daca în urma investigaţiilor stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează pacientului.
- Pacientul va depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul curant
- Casa de asigurări judeţeană va transmite dosarul la CNAS
- Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul şi transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient
- Casa de asigurări judeţeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
- În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripţia medicală.

CNAS reamintește că în data de 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4.

Pe site-ul CNAS, la secţiunea "informaţii pentru asiguraţi" – "medicamente" – tratament fără interferon", pacienţii pot accesa un document cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy