Cine se teme de cometa Elenin?

cometa
cometa

Cine se teme de un bulgăre de zăpadă murdară? întreabă Adrian Şonka, pe blogul Observatorului astronomic Vasile Urseanu, după ce  posibilitatea ca o cometă să lovească Pământul a creat ceva agitaţie în presă. Răspunde tot astronomul: "Aceleași persoane care se tem ori de câte ori un nebun anuntă sfârșitul lumii. Sau cei care sunt siguri că pe 21 decembrie 2012 se va întâmpla ceva. Si pentru că nu se va întâmpla nimic vor spune că a fost atât de subtil încât nu ne-am dat seama".

E vorba de cometa C/2010 X1 Elenin, care a creat multă agitaţie în presă în ultima vreme şi care e doar "un bulgăre de zăpadă murdară nu mai mare de 2-3 km care se rotește liniștit în jurul Soarelui vazându-și de treabă", după cum scrie Şonka pe blogul Obsevatorului astronomic din Bucureşti.

Pe 16 octombrie cometa se va afla la „numai” 35 de milioane de km de noi (34.982.790 km mai exact), ceea ce a lansat în media o nouă serie de scenarii apocaliptice. "Ce nu înțeleg oamenii este că e o distanță mică la scară astronomică dar enormă dacă te raportezi la mărimea corpurilor implicate (Terra 12.600 km, C/2010 X1 Elenin ~3 km)", explică specialistul.

Şonka dă exemplul altor comete care au trecut "la fel de periculos" pe lângă Terra: în 1910 planeta noastră a trecut prin coada cometei 1/P Halley, iar pe 15 august 2011, cometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova a trecut la 8.990.960 km de noi (de aproape 4 ori mai aproape decât o să treacă C/2010 X1 Elenin) și nu am pățit nimic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel