Urmărește emisiunea live


Chevron vrea avizele necesare exploatării gazelor de șist

gaze.sist
gaze.sist

Deși Chevron nu a început explorarea

Reprezentanții Chevron România au prezentat miercuri, la Vaslui, o parte din strategia de viitor a companiei în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor de șist din România. Reprezentanții companiei americane opinează că statul român poate deveni autonom din punct de vedere energetic, odată cu începerea exploatării gazelor de șist. Adică în situația în care gigantul petrolier va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din țară unde și-au planificat să facă foraje, respectiv județele Constanța și Vaslui.

"Considerăm că România are noi resurse de gaze, care se află la o adâncime de doi - patru kilometri, în structurile de șist. Rezervele actuale de gaze naturale ale României sunt pentru 10 - 15 ani și, în consecință, este normal să ne gândim la alternative care să poată asigura securitatea energetică a țării. Odată cu dezvoltarea operațiunilor de extragere a gazelor naturale din argile în cele două zone, România ar putea deveni autonomă din punct de vedere energetic, evident dacă, în urma explorării, se vor găsi resurse viabile", a declarat managerul Chevron România, Tom Holst.

Reprezentanții Chevron nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de șist în România, pentru că moment se află în stadiul de obținere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a zăcămintelor. Totuși, compania a declarat că operațiunile de prospectare vor dura între trei și cinci ani, iar dacă se vor găsi cantități fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. "O producție durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată", a adăugat Tom Holst.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru perimetrele unde compania americană Chevron intenționează să facă prospecțiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de șist.

Subiectul explorării și exploatării gazelor de șist a stârnit controverse. Deși pe perioada alegerilor, premierul Victor Ponta susținea că nu va exploata gazele de șist, în luna noiembrie a anului trecut, a transmis investitorilor americani că atmosfera generală pentru investiții este favorabilă. O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, privind explorarea și explotarea gazelor de șist, va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel