Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, inaugurat la Târgu-Mureș

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, realizat în urma accesării de fonduri europene în valoare totală de peste zece milioane de euro. 

Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice de la Târgu Mureș se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei.

"Este un centru unic la nivel naţional pentru că abordează patologia cardiovasculară şi neurologică, nu doar prin prismă clinică, ci şi prin prisma investigaţiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate şi trebuie să fie suspus un pacient. Practic, în acest centru, noi vom reuşi să demonstrăm profilul genetic şi genomic al unor pacienţi, putem stabili riscul de boală cardiovasculară şi neurologică pe care acesta îl are şi, evident, putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic şi pentru aparatura pe care o are în dotare, sunt peste 400 de echipamente, multe dintre ele unicat la nivel naţional, care cuprind echipamente de proteomică, de genomică, de imunologie celulară şi, foarte important, o bancă de probe şi ţesuturi de ADN-uri, care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare ştiinţifică", a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş.

Citește și: Succes al unei formațiuni uriașe. Miza, 33 de milioane de euro

Potrivit acestuia, UMF Târgu Mureş are încă două proiecte depuse, pentru a integra acest centru într-un circuit internaţional, alături de universităţi din Franţa şi din Ungaria şi pentru a extinde sfera de cercetare a acestuia.

Centrul funcţionează într-o clădire nouă cu o suprafaţă de peste 4.000 mp, care conţine 412 echipamente de cercetare/dezvoltare, are 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie şi spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară şi genetică/genomică, un laborator cu şase centre de explorări funcţionale avansate şi o bancă de ADN şi plasme, a precizat în cadrul evenimentului profesor doctor Minodora Dobreanu, şefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

Proiectul a fost implementat prin programul operaţional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel