Cele 5 puncte pentru care Ciolacu a bătut cu pumnul în masa Guvernului, la întâlnirea cu Cîțu pe PNRR

Facebook Marcel Ciolacu
Facebook Marcel Ciolacu

Surse participante la discuția de la Palatul Victoria dintre Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu au susținut că liderul PSD s-a dus la Guvern blindat nu doar cu specialiști, dar și cu un set concret de principii clare și greu de refuzat. 

Primul punct, pe care Ciolacu l-a catalogat drept “nenegociabil”, este legat de transparență.

“Vrem să ne asigurăm că planul nu este politizat și că banii ajung în fiecare comunitate și nu sunt direcționați discreționar de Guvern”, i-ar fi spus premierului liderul PSD.

O altă cerință esențială a PSD este ca PNRR să aibă un mecanism de descentralizare și control, adică să crească alocările pentru autoritățile locale și județene și să existe un echilibru între toate regiunile țării, dar și între oamenii care trăiesc în orașele mari și cei din urbanul mic sau în rural. De asemenea, să existe mecanisme de control a implementării și informări transparente ale autorităților privind implementarea PNRR. 

În al treilea rând, PSD a cerut sprijin concret pentru firmele românești, iar prezența președintelui CNIMMPR, Florin Jianu, a fost o mișcare strategică a lui Ciolacu. În acest tandem, au fost propuse proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă și să crească nivelul de trai al românilor. 

Autostrada Moldovei, în PNRR

De asemenea, Ciolacu a cerut imperios ca Autostrada Moldovei să fie prinsă în acest Plan.

“Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul țării”, i-a spus liderul PSD premierului.

Un punct extrem de controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanța pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a transmis foarte clar premierului Cîțu că se opune externalizării PNRR către firmele de consultanță sau de casă ale PNL și USR. PSD va susține un PNRR pentru români și pentru dezvoltarea României, nu a clientelei politice, a punctat președintele PSD.

“Toate proiectele propuse de noi astăzi pot fi implementate până în 2026. Noi vrem investiții în oameni. Ne dorim ca banii să ajungă la români, nu să fie blocați în tot felul de proiecte fanteziste și inutile ale Guvernului”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, delegația PSD i-a spus clar premierului că NU va susține nicio reformă care nu are legătură cu dezvoltarea României, care este făcută din birouri, fără consultarea celor cărora li se adresează. Ciolacu a cerut ca toate reformele prinse în PNRR să fie votate în Parlament, iar prezenta liderului BNS, Dumitru Costin a gost gândită pentru a întări această solicitare.

Impresia generală a liderilor PSD a fost că nici astăzi, la a treia încercare, Guvernul nu are o viziune coerentă cu privire la PNRR:

- Obiectivele și măsurile propuse de Guvern nu au cap și nici coadă, sunt proiecte aruncate de-a valma, care nu au nicio coerență și nu respectă recomandările Comisiei Europene. 

- Probabil fiecare ministru și partid al coaliției i-a transmis premierului prioritățile și interesele proprii, nu ceea ce era  necesar și urgent pentru români. 

- Nu există în acest moment proiecte fezabile care să poată absorbi mai mult de 20% din banii europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel