Cel mai vechi mormânt maya, descoperit în Guatemala

O echipă de arheologi au descoperit în Guatemala, mormântul unui fost rege, despre care se crede că a domnit în jurul anului 700 î.e.n. și că a fost cel care a pus bazele civilizației maya, relatează Reuters. 

Mormântul regelui K'utz Chman, un preot despre care istoricii afirmă că a fost primul lider care a introdus în societate elementele care urmau să definească civilizaţia maya: clădirea de piramide în locul structurilor pătrate şi realizarea de sculpturi în basorelief reprezentându-i pe membrii familiilor regale, a fost descoperit, în luna iunie, la Tak'alik Ab'aj, în regiunea Retalhuleu din vestul Guatemalei.

Site-ul descoperit în Guatemala este cel mai vechi mormânt regal maya descoperit până în prezent și este decorat cu multe bijuterii din jad şi nenumărate artefacte.

În interiorul mormântului, arheologii au descoperit inclusiv un colier de jad cu un pandantiv sculptat în forma unui cap de vultur, un element ce simbolizează puterea şi înaltul statut social, ce era purtat doar de bătrânii respectaţi din familiile nobiliare.

"El era şeful cel mare", spune arheologul Miguel Orrego. "Conducătorul care a construit podurile peste golurile ce separau civilizaţiile olmecă şi maya şi a iniţiat tranziţia lentă către domnia maya", a adăugat el.

Deși mormântul a fost descoperit în luna iunie, abia acum experții au stabilit că era vorba într-adevăr de mormântul regelui K'utz Chman. Rămășițe umane nu au foost descoperite, însă analiza artefactelor cu carbon sugerează că preotul a fost înmormântat între 770 î.en. şi 510 î.e.n.

Perioada de maximă înflorire a civilizației maya a fost între 250 e.n. şi 800 e.n., într-un teritoriu cuprins între actualele state Honduras şi Mexic, Guatemala fiind împânzită de ruine ce datează din acea vreme.

Guatemala este împânzită de ruine datând de pe vremea străvechii civilizaţii maya, care a cunoscut perioada de maximă înflorire între anii 250 e.n. şi 800 e.n., într-un teritoriu cuprins între actualele state Honduras şi Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel