Cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, pus în valoare

Ruinele sinagogii
Ruinele sinagogii

Primăria municipiului Galaţi a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellumul roman de la Tirighina-Barboşi.

O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Paul Păltânea din Galaţi a realizat deja cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai - iunie, pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi inclusă într-un proiect de finanţare europeană. 

În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre. De asemenea au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic. 

Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic. 

Complexul de fortificaţii romane de la Barboşi este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina. 

"Obiectivul cercetării arheologice făcute este acela de a evidenţia patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul şi fortificaţia de tip Castellum de la Tirighina-Barboşi, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanţare europeană. Acest proiect al Primăriei municipiului Galaţi vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina-Barboşi", se spune în comunicat. 

Reprezentanţi primăriei au precizat că valoarea proiectului s-ar putea ridica la suma de 4,5 milioane euro, iar cercetarea arheologică a costat 305.830 lei, primăria încheind pentru aceasta un parteneriat cu Muzeul de Istorie din Galaţi, după organizarea unei licitaţii publice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel