Cel mai puternic supercomputer din sud-estul Europei, pus în funcţiune la Timişoara

Super-Computer
Super-Computer

Supercomputerul de la Universitatea de Vest din Timişoara are, printre altele, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB şi 94 de HDD-uri de capacitate de câte 300 GB.

Cel mai puternic supercomputer din România şi din sud-estul Europei a fost pus în funcţiune, miercuri, la Universitatea de Vest din Timişoara. Supercomputerul este amplasat într-o încăpere special amenajată la parterul sediului central al UVT, care asigură o aerisire permanentă şi o temperatură constantă, pentru ca aparatul să nu se supraîncălzească, informează realitatea.net.

Acesta este format din patru corpuri şi printre proprietăţile sale se numără 94 de HDD-uri de capacitate de câte 300 GB, o putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB, o lăţime de bandp de 10 Gbps. Potrivit Timiş Online, aparatul poate executa calcul paralel super-scanabil şi are aplicabilitate în domeniile biotehnologiei, astrofizicii, cercetării în domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienţă, economie) sau în studiul hazardului (meteo, fizica Pământului, inundaţii etc.).

Rectorul UVT, Ioan Talpoş, a subliniat că achiziţionarea supercomputerului IBM BlueGene face parte din proiectul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), care va fi construit în următorii doi ani la Timişoara. "Achiziţia BlueGene va permite rezolvarea problemelor complexe, deschizând noi oportunităţi pentru realizarea unor cercetări de excelenţă şi pentru formarea de tineri cercetători", a adăugat Ioan Talpoş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel