Cel mai lung cuvânt din limba germană a încetat să mai existe

lege-etichetare-carne
lege-etichetare-carne

Germania a renunțat la cel mai lung cuvânt din limba sa, care avea 63 de litere. Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz - numele unei legi care reglementează testarea cărnii de vită, introdusă în 1999 - a încetat oficial să mai existe, fiind scos din limbă. 

Potrivit Daily Telegraph, cuvântul se referea la "legea pentru delegarea monitorizării etichetării cărnii de vită", a fost contestat de un parlament regional, după ce Uniunea Europeană a ridicat recomandarea de a efectua teste pe vite sănătoase, scrie hotnews.ro.

Cuvântul era considerat legitim de către lingviști, întrucât apare în texte oficiale, însă, niciodată, nu a fost inclus în dicționare din cauza frecvenței reduse cu care era era folosit.
Limba germană este renumită pentru substantivele compuse, care deseori devin foarte complicate, motiv pentru care se folosesc abrevieri. Astfel, legea etichetării cărnii a fost frecvent abreviată cu termenul "RkReÜAÜG", însă chiar și cuvintele uzuale din limba germană sunt abreviate, cum este cazul cuvântului Lastkraftwagen/autocamion, care devine Lkw.
Cel mai lung cuvânt în germană din dicționare este Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung, 36 de litere, care se referă la asigurările de răspundere civilă auto, însă cuvântul Rechtsschutzversicherungsgesellschaften (39 de litere), care se referă la companii de asigurări ce oferă protecție legală, este înregistrat în Cartea Recordurilor Guiness.

În limba română, cel mai lung cuvânt are 44 de litere, Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza, și care definește o boală pulmonară cauzată de inhalarea de praf de siliciu foarte fin, care cauzează inflamaţie la nivelul plămânilor.

Pe de altă parte, limba romana este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte, care conțin doar vocale (cu un total de 11 litere): "Oaia aia e a ei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel