Ce trebuie să mănânci pentru a trăi mai mult

batranete
batranete

Persoanele trecute de 65 de ani, care au un nivel ridicat al acizilor grași omega-3, prezenți în carnea de pește, trăiesc mai mult cu doi ani, în medie, comparativ cu cei care nu consumă pește, este rezultatul unui studiu publicat în cursul acestei săptămâni în jurnalul ştiinţific Annals of Internal Medicine, în Statele Unite ale Americii.

Oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health au descoperit că în cazul persoanelor cu nivel ridicat al acizilor grași omega-3, riscul de a deceda era cu 27% mai mic, iar cel de a muri în urma unei afecțiuni cardiace era cu 35% mai redus, față de persoanele care prezentau un nivel scăzut al acestor acizi, relatează AFP, potrivit descoperă.ro.

Studiul a coagulat 16 ani de date colectate de la 2.700 de adulţi americani cu vârste mai mari de 65 de ani, care nu consumau suplimente cu ulei de pește.  Rezultele au arătat că subiecții cu cel mai mare nivel al acizilor graşi omega-3 în corp prezentau cel mai mic risc de a muri din orice cauză, trăind în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele care prezentau cel mai scăzut nivel al acestor acizi graşi.

Astfel, oamenii de știință au constatat că acidul docosahexaenoic (DHA) scade riscul unui deces în urma unei probleme de inimă, în timp ce acidul eicosapentaenoic (EHA) prezenta o legătură puternică cu un risc mai mic de atac de cord nonfatal. De asemenea, acidul docosapentaenoic (DPA) scade riscul de a muri în urma unui accident vascular cerebral.

În legătură cu cercetarea privind importanța acizilor grași omega-3 pentru sănătatea persoanelor trecute peste 65 de ani, Dariush Mozaffarian, principalul autor al studiului şi totodată profesor în cadrul departamentului de epidemiologie al Harvard School of Public Health, a comentat: „Studiul nostru subliniază importanţa pe care un nivel adecvat de omega-3 în sânge îl are pentru sănătatea cardiovasculară, sugerând că în anii bătrâneţii aceste beneficii duc la o viaţă mai îndelungată”. Mozaffarian a precizat că "cel mai mare efect benefic se înregistrează în rândul persoanelor care trec de la consum zero la un consum moderat de peşte, adică aproximativ două porţii de peşte gras pe săptămână”.

Cele mai bune surse de acizi grași omega-3 sunt somonul, tonul, halibutul, heringul sau macroul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel