Ce legumă previne cancerul și este și un afrodisiac natural

O legumă pe care românii o găsesc oricând pe tarabele din piețe sau în supermarketuri este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei și revitalizant general în perioadele de stres.

Țelina, pe lângă faptul că previne cancerul de colon și scade colesterolul, este și un afrodisiac natural și poate fi folosită cu succes în curele de slăbire, scrie doctorulzilei.ro.

Componentele chimice din rădăcini și frunze sunt foarte variate, ceea ce explică atât valoarea alimentară, cât și terapeutică. Pe lângă un conținut mediu de apă (83%), se găsesc în rădăcini: zaharuri (5%), proteine, o mare bogăție de săruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, etc), vitamine (A, B1, B2, B6, C), precum și un ulei eteric (bogat în apiol, bergapten și anhidridă sedanoică), care imprimă mirosul și gustul caracteristic. Uleiul eteric din semințe reprezintă 2%.

În plus, salatele crude și sucurile de țelină sunt un mijloc ideal pentru păstrarea unui bun confort psihic, iar leguma este indicată în consumul zilnic pentru întărirea sistemului imunitar, dar și în perioadele de convalescență, în anemii sau în stările acute de surmenaj.

Substanțele din țelină au efect benefic asupra tensiunii arteriale, scad colesterolul, previn și ajută la tratarea diabetului, ajută la relaxarea mușchilor din jurul arterelor. De asemenea, țelina are efecte evidente în reumatismul infecțios, artroze, lumbago și gută, cu rol în eliminarea substanțelor toxice, precum și efecte antiinflamatoare, depurative și ușor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă, fiind și un remediu contra afecțiunilor bronșice și pulmonare, dar și un diuretic natural.

Ajută și în profilaxia bolilor de piele și la eliminarea calculilor renali, previne litiaza biliară, cancerul de stomac și colon și asigură echilibrul hormonal la femei.

Nu în ultimul rând, țelina este un afrodisiac natural și poate fi folosit cu succes în curele de slăbire. 

În concluzie, țelina nu trebuie să lipsească din alimentația curentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel