Ce CĂRŢI au vrut americanii să INTERZICĂ anul trecut

3366
3366

Volumul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley, s-a clasat pe locul al treilea în topul cărţilor pe care americanii au vrut să le interzică în 2010, realizat de The American Library Association, informează guardian.co.uk.

Volumul a fost interzis în Irlanda, când a apărut pentru prima dată, în 1932. Romanul distopic a fost cartea care a avut cele mai multe plângeri din partea cititorilor, în Statele Unite ale Americii, aceştia remarcând scenele de sex explicit, limbajul ofensator şi "insensibilitatea" scriiturii.

The American Library Association (ALA) a publicat lista primelor zece cărţi pe care americanii au încercat să le interzică, anul trecut. Pe primul loc s-a clasat "And Tango Makes Three" de Justin Richardson şi Peter Parnell - povestea unui pui adoptat de doi pinguini imperiali, la Grădina Zoo din New York. Mai multe persoane au insistat ca această carte să fie scoasă din lista de lecturi a copiilor, blamând "homosexualitatea" celor doi pinguini.

Pe locul al doilea s-a clasat cartea "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian" de Sherman Alexie, un grup de părinţi din Missouri protestând faţă de volumul care include scene de masturbare.

Volumul lui Huxley a ajuns pe locul al treilea în top. De altfel, cartea a fost scoasă din programa şcolară, în 1980, pentru că prezenta relaţiile sexuale promiscue ca fiind "ceva amuzant". "Minunata lume nouă" este singurul titlu clasic din această listă.

Pe de altă parte, în lista din 2009 au fost incluse titluri precum "De veghe în lanul de secară" de J. D. Sallinger şi "Să ucizi o pasăre cântătoare" de Harper Lee. Dar titlurile care au provocat cele mai multe necazuri, de data aceasta, au fost bestseller-urile "Jocurile foamei", de Suzanne Collins, şi saga "Amurg", de Stephenie Meyer.

În total, au existat 348 de rapoarte referitoare la interzicerea unui titlu în librării, în 2010, faţă de cele 460 din 2009. Dar, potrivit ALA, multe rapoarte nu sunt depuse deoarece americanii doresc să protejeze "unul dintre cele mai preţioase drepturi fundamentale - libertatea de a citi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel