Cascada de dincolo de tunel, unică în România

Cascada Lotrişor, singura din România care trece printr-un tunel lung de 20 de metri înainte de cădere, ar urma să fie prinsă într-un amplu circuit turistic la nivel judeţean, aceasta fiind deja inclusă într-un demers similar la Călimăneşti, unde administraţia Parcului Naţional Cozia a amenajat o cale de acces în zonă, cu popasuri, troiţe şi indicatoare.

'Parcul Naţional Cozia include mai multe astfel de cascade naturale, noi avem două uriaşe: cascada Mănăstirii Stănişoara, o cădere de apă de 10 metri care descrie o panoramă de excepţie chiar deasupra aşezământului monahal, şi aceasta, Lotrişorul, unicat prin faptul că această apă vine printr-o suită de cascade de 1-2 metri ca într-o suveică, apoi intră printr-un tunel înalt de 2 metri şi lung de 20, după care cade în gol de la o înălţime de peste 35 de metri. Este un adevărat spectacol al naturii, aici pe Lotrişor, după care urmează canionul până aproape de Valea Oltului. Dacă adăugăm şi cascadele, seria de 12, una după alta, din Perişani, de pe versantul nordic al Coziei, putem spune că Vâlcea este un judeţ bogat cu astfel de minuni', a declarat, pentru AGERPRES, Pavel Prundurel, administratorul Parcului Naţional Cozia.

Primăria din Călimăneşti, cea din Perişani şi cea din Mălaia intenţionează deja să lucreze la o hartă turistică unde să fie incluse aceste cascade, alături de cheile şi canioanele pârâurilor unde se află acestea aşezate. La Mălaia, de exemplu, se lucrează la o cartografiere în acest an a unui număr de 30 de cascade prea puţin cunoscute până în prezent, asta după ce, în toamna anului trecut, a fost descoperită din întâmplare o cădere de apă care ar urma să fie certificată drept cea mai înaltă din România. Pentru a se realiza această hartă, cu traseele către cascade şi cheile pârâurilor, sunt necesare mai multe lucrări de amenajare a unor trasee turistice, dat fiind faptul că accesul în multe dintre aceste zone este dificil.

'Sperăm însă ca, în doi ani, să existe un astfel de itinerar complet cu toate minunile naturii din judeţul Vâlcea, o hartă turistică detaliată, nu de alta, dar judeţul are din plin atâtea comori pe care trebuie să le expunem iubitorilor de frumos şi de drumeţie', a mai spus Pavel Prundurel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel