Căpşunii protejează stomacul de afecţiunile provocate de alcool

capsuni
capsuni

Se ştia de multă vreme despre proprietăţile căpşunilor şi rolul lor în a proteja stomacul. Acum, o echipă de cercetători italieni, sârbi şi spanioli a confirmat acest efect protector într-un stomac de mamifer, afectat de alcool.

Autor: Roberta Cautiş

Oamenii de ştiinţă au injectat etanol (alcool etilic) în şobolanii de laborator şi au constatat că mucoasa gastrică a celor care au consumat anterior extract de căpşuni a suferit mai puţine leziuni.

Echipa a descoperit mai puţine ulcere în stomacurile şobolanilor care, înainte de a primi alcool, timp de 10 zile au ingerat extract de căpşuni (40 miligrame pe zi, per kilogram de greutate corporală).

Prevenirea bolilor gastrice

Concluziile cercetărilor indică faptul că o dieta bogată în căpşuni ar putea avea un efect benefic în prevenirea bolilor gastrice, acestea fiind relaţionate cu generarea de radicali liberi, astfel că fructele ar putea atenua formarea de ulcere gastrice la om, informează 20minutos.es.

Beneficiile consumului de căpşuni

  • Puţine calorii

Componentele sale cele mai abundente, după apă, sunt hidraţii de carbon (fructoza, glucoza şi xilitolul).

  • Fibră

Subliniază contribuţia de fibre, care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal (reduce riscul de a face boli de inimă sau cancer de colon). Fibra de căpşuni scade colesterolul din sânge.

  • Acid folic

Acidul folic este implicat în producerea de celule roşii şi albe în sinteza materialului genetic şi formarea de anticorpi, atât de necesari sistemului imunitar.

  • Vitamina C

Căpşunile sunt o sursă foarte bună de vitamina C şi acid citric, acid salicilic, acid malic şi acid oxalic, şi potasiu. Vitamina C este implicată în formarea de colagen, a oaselor şi dinţilor, celulelor sanguine şi îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente, favorizând rezistenţa la infecţii. De asemenea, are proprietăţi antioxidante.

  • Potasiu

Ele conţin mult potasiu, care este necesar pentru generarea şi transmiterea impulsurilor nervoase, pentru activitatea normală a muşchilor şi este implicat în echilibrul de apă în interiorul şi în afara celulei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel