Capcane zilnice. Cum ne păcălesc etichetele și secretul km 0

Planeta noastră se încălzește. Ghețarii se topesc, nivelul mării crește, iar fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi seceta, cicloanele și inundațiile sunt din ce în ce mai frecvente. 

Toate aceste evenimente au două lucruri în comun: 1) au cel mai grav efect asupra celor mai săraci oameni din lume, mulți dintre care lucrează ca și agricultori făcând mai dificil pentru ei să crească hrană 2) acestea amenință obiectivul global de a eradica foametea până în 2030.

Vestea bună e că fiecare putem ajuta. Este nevoie să risipim mai puțină mâncare, să salvăm pădurile, să protejăm resursele naturale prețioase ale globului ca apa și solul și să consumăm mai puțină energie sau să folosim surse de energie care provoacă mai puțină poluare.

Puteți să faceți față schimbărilor climatice prin schimbarea obiceiurilor de zi cu zi și prin luarea unor decizii simple. Puteți povesti acțiunile dumneavoastră de combatere a schimbărilor climatice, prin utilizarea hashtag-ului # WFD2016 pe rețelele de socializare.

Nu risipiți apa

Optați pentru un duș scurt, decât pentru o baie. Pentru o baie în cadă se folosesc cu câteva zeci de litri mai multă apă decât pentru un duș de 5-10 minute. Opriți apa în timp ce vă spălați pe dinți. La curățarea dinților cu robinetul deschis se folosesc 6 litri de apă, în timp ce cu robinetul oprit se utilizează mai puțin de 1 litru de apă. Dacă observați scurgeri, reparați-le! Un robinet stricat poate irosi mai mult de 11 mii de litri de apă într-un an.

Diversificați-vă dieta

În loc de o masă la care serviți carne, o data în săptămână încercați să consumați doar legume (inclusiv leguminoase, cum ar fi linte, fasole, mazăre și năut). Pentru producerea și furnizarea cărnii sunt folosite mai multe resurse naturale, în special apă, decât pentru culturile vegetale. 

[citeste si]

Păstrați solul și apa curate

Evacuați gunoiul iar pentru curățarea locuinței alegeți vopsele și alte produse chimice care nu conțin înălbitori sau alte substanțe chimice puternice. Prin evacuarea gunoiului și utilizarea produselor ecologice, puteți limita contaminarea apei și degradarea solului.

Alegeți fructe și legume "urâte"

Încercați unele fructe și legume care nu arată bine estetic, altfel, ar putea ajunge la deșeuri. Fructele sau legumele care nu arată bine de multe ori sunt aruncate, deoarece acestea nu îndeplinesc standardele estetice. Dar, de fapt, au același gust, dacă nu chiar unul mai bun.

Nu vă lăsați păcăliți de etichete

E o mare diferență între termenii "a se consuma de preferință înainte de" și "valabil până la". Uneori, produsele alimentare sunt sigure pentru consum după ce termenul "a se consuma de preferință înainte de" a expirat, în timp ce data indicată pentru "valabil până la" este cea care indică că produsul nu mai este sigur pentru consum. Verificați inscripțiile înainte de arunca produsul.

Limitați utilizarea plasticului

Cumpărați bunuri ambalate modest, aduceți propria pungă atunci când faceți cumpărături, utilizați sticle de apă și cești de cafea reutilizabile.

Depozitați mâncarea cu înțelepciune

Când depozitați mâncarea în dulapuri sau frigider, mutați produsele mai vechi mai în față și produsele noi în partea din spate. Utilizați recipiente etanșe pentru a păstra alimentele proaspete în frigider și pachete închise pentru a preveni compromiterea lor de către insecte.

Prețuiți mâncarea rămasă

Dacă ați gătit prea mult, nu aruncați mâncarea rămasă! Congelați o parte și o puteți consuma în altă zi sau o puteți transforma în alt fel de mâncare pentru masa de a doua zi. Dacă vă aflați într-un restaurant, amintiți-vă că "mai puțin înseamnă mai mult". Cereți o jumătate de porție, dacă credeți că una completă ar putea fi prea mare și cereți să vi se pună resturile rămase la pachet. Din nou, veți economisi bani și mâncare.

Cumpărați local. Cumpărați de la 0 KM distanță

Prin cumpărarea produselor locale, puteți sprijini întreprinderile din imediata vecinătate astfel reducând amprenta dvs. alimentară - de exemplu, prin prevenirea camioanelor de transport să facă curse pe distanțe lungi.

Aflați mai multe despre deșeuri

În plus, față de reducere, re-utilizare și reciclare, aflați mai multe despre modul de reciclare sau de dispunere a articolelor de uz casnic, care nu ar trebui să fie aruncate într-un coș de gunoi normal: baterii, vopsele, telefoane mobile, medicamente, produse chimice, îngrășăminte, anvelope, cerneală, etc. Acestea pot fi dăunătoare mediului înconjurător, în special în cazul în care acestea intră în contact cu pânza freatică.

Despre Ziua Mondială a Alimentației

FAO sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației în fiecare an, la 16 octombrie, pentru a celebra fondarea organizației în 1945. Evenimentele au loc în peste 150 de țări din întreaga lume, devenind una dintre zilele cele mai cunoscute în calendarul ONU. Aceste evenimente promovează conștientizarea la nivel mondial a celor care suferă de foame cronică, precum și măsuri pentru a asigura securitatea alimentară și diete nutritive pentru toată lumea. Mesajul global pentru Ziua Mondială a Alimentației 2016 este "Clima se schimbă. Alimentația și agricultura trebuie să se schimbe și ele".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel