Buget medicamente. Diferenţă buget alocat şi nevoile de tratament ale pacienţilor de peste 1,2 miliarde lei

Sumele alocate pentru medicamente şi nevoile de tratament ale pacienţilor constau într-o diferenţă de 1,25 miliarde lei, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Bugetul alocat medicamentelor în România, în prezent, este în valoare de 6 miliarde lei şi este calculat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, numărul pacienţilor români si implicit nevoia acestora de a se trata a crescut cu peste 20%, se arată într-un comunicat al ARPIM.

Astfel, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene - OECD Health Data 2014, citat de Asociaţie, România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat medicamentelor, de 216 euro/locuitor, faţă de media europeană de 350 euro/locuitor.

De asemenea, există o diferenţă foarte mare şi între sumele alocate sănătăţii în România comparativ cu alte ţări europene. Astfel, România, cu doar 753 euro/locuitor, se află pe ultimele locuri, alături de Macedonia şi Turcia, în timp ce pe primul loc la acest capitol se află Olanda, care alocă 3.829 euro/locuitor, urmată de Danemarca - 3.528 euro/locuitor şi de Luxembourg - 3.437 euro/locuitor.

Citeşte şi: CANCER. Sute de medicamente noi, în curs de aprobare pentru pacienţii care suferă de cancer

"Subfinanţarea bugetului alocat pentru medicamente este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate. România a ajuns să fie printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze evitabile şi printre ultimele ţări când vine vorba de speranţa de viaţă. Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%. Doar în condiţiile unei finanţări corecte şi raportate la nevoile reale ale pacienţilor români, sistemul românesc de sănătate le va putea oferi acestora acces permanent la servicii medicale corecte şi medicamente moderne", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel