Boli psihice, depresii. Românii se întorc bolnavi din străinătate

Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate, se întorc în țară cu boli rezistente la tratament, potrivit stiridiaspora.ro.


” Având în vedere că ne confruntăm cu o depopulare accentuată de la an la an, în special cauzată de migraţia forţei de muncă, şi implicit cu o creştere a persoanelor care se expun la factori de risc este normal ca şi adresabilitatea pentru probleme specifice să fie în creştere.

Românii care se întorc de la munca din străinătate şi se adresează specialistului în psihiatrie, o fac pentru sindroame depresive sau pentru sindromul de stres posttraumatic.

Spre deosebire de alte specialităţi, unde adresabilitatea este crescută în perioada vacantelor când românii care se întorc îşi rezolvă unele probleme de sănătate în ţară din considerente financiare, în psihiatrie nu exista o fluctuaţie de sezon. ” spune dr. Ana-Maria Ciubară, medic psihiatru la Institutul Socola din Iași.

Jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate și-ar dori să se întoarcă acasă. În realitate, însă, foarte puțini se întorc definitiv.

Dr. Ana-Maria Ciubară consideră ”toţi emigranţii suferă de sentimente de dezrădăcinare, dor de casă, dorul de cei care au rămas acasă. Dacă în alte ţări, mai ales cele dezvoltate, oamenii sunt obişnuiţi de timpuriu să se adapteze la fenomenul migrational, mai ales în privinţa locului de muncă, romanii au tradiţii în stabilitatea familiei, sunt oameni cu suflet cald care simt nevoia să socializeze în perioadele libere. Acesta este şi motivul pentru care românii organizează relativ repede comunităţi puternice în diaspora. Faptul că foarte puţini din românii care muncesc în străinătate se întorc în ţară este determinat în primul rând că reîntorşi în ţară nu au certitudinea unei stabilităţi financiare care să le permită un trai decent, apropiat de cel pe care îl au pe meleaguri străine.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel