Boala tăcută care ucide zilnic șase românce

cancer col uterin
cancer col uterin

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin și Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Primăria și Centrul Local de Asistență Socială din comuna Făcăeni, au organizat, sâmbătă și duminică, 17-18 mai, o campanie de evaluare a stării de sănătate a locuitorilor comunei.

În cadrul campaniei, în jur de 200 de oameni au beneficiat de analize și consultații de specialitate.

Cu această ocazie, specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul cancerului de col uterin, care ucide zilnic 6 femei, la noi în țară. Virusul HPV este responsabil de 70% dintre decesele provocate de acest tip de cancer.

"Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor cu vârste între 20 și 50 de ani. La nivel mondial, în fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor din această cauză. În același timp, este singurul tip de cancer care poate fi prevenit. Medicii de familie încurajează pacientele să aleagă prevenția și să discute cu medicul lor despre programele de educație existente", a declarat Valeria Herdea, medic primar medicină de familie.

Metode de prevenție

Cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin sunt vaccinarea anti-HPV și depistarea precoce, prin testul Babeș-Papanicolau:

Vaccinarea anti-HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, la solicitarea părinților, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.

VEZI ȘI: Cancerul de col uterin, prevenit cu o singură doză de vaccin

Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani și, cu o implementare corectă la nivel național, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer, eficientizând în acest fel și costurile sistemului de sănătate.

"Imunizarea ne ajută să prevenim infecția care determină o formă de cancer din cauza căreia mor zilnic 6 femei în România. La nivel mondial, s-au administrat peste 175 de milioane de doze de vaccin HPV, fără a fi semnalate efecte adverse. Cred că și România poate alege imunizarea anti-HPV pentru a salva femeile de la lupta cu un virus atât de periculos", a declarat Alexandru Rafila, Consilier Personal al Ministrului Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel