Urmărește emisiunea live


Bijuteriile lipite cu cadmiu sunt toxice. Vezi ce boli pot provoca şi cum afli dacă bijuteriile tale conţin substanţa nocivă - VIDEO

atelier2
atelier2

Cadmiul,  o substanţă cancerigenă şi toxică,  folosit în industria bijuteriilor, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în UE începând din luna decembrie 2011.  Experţii au descoperit recent că metalul afectează rinichii, plămânii sau ficatul.

În categoria bijuteriilor periculoase pot intra atât cele vechi care au fost duse la reparat, dar şi cele noi cu diverse monturi. Bijuteriile lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate în special în cazul femeilor însărcinate, informează stirileprotv.ro.

Utilizarea cadmiului, o substanţă cancerigenă şi toxică, în bijuterii, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în UE începând din luna decembrie 2011.

Cantităţi de cadmiu, o substanţă nocivă, au fost detectate în anumite articole de bijuterie, în special în imitaţiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, riscă expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.

"Cadmiul are caracteristicile de a coborî semnificativ punctul de topire a aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună în diferite organe", explică Heinz Karl, maistru bijutier.

Primii afectaţi sunt lucrătorii, dar nu scapă nici proprietarul podoabelor. Specialiştii au descoperit că acest metal devine nociv în contact cu pielea.

"Vorbim de un efect în timp pentru că el se cumulează. Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatită cronică, el afectează mai ales ficatul, plămânul şi rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasă şi nu în ultimul rând poate să producă malformaţii", spune Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Directiva europeană va intra în vigoare abia la sfârşitul anului şi este obligatorie pentru toate ţările din comunitate. Până atunci încercaţi pe cât posibil să vă intersati înainte de a cumpăra piese sofisticate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel