BCR: Leul va avea nevoie de un an pentru a reveni

bcr-adi-piclisan
bcr-adi-piclisan

Potrivit estimărilor photo:Mediafax[/caption]

"Noua noastră prognoză de curs valutar este de 4,65 lei/euro în septembrie şi 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lungă decât se estima iniţial şi a climatului extern nefavorabil", afirmă analistul BCR Eugen Şinca.BCR a anticipat că leul va recupera o parte din pierdere în prima jumătate a anului următor, cotaţia urmând să coboare la 4,48 lei/euro în martie şi 4,47lei/euro în iunie.

Posibila majorare a preţurilor alimentelor în a doua jumătate din 2012, precum şi majorările preţului reglementat la energie, sunt ingredientele unei accelerări a inflaţiei pentru restul anului. Avansul inflaţiei şi ponderea ridicată a creditării în valută sunt de asemenea motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel, a mai declarat Şinca.

La închiderea şedinţei interbancare de luni, cotaţiile monedei naţionale oscilau în jurul nivelului de 4,57 lei/euro, într-o piaţă în care BNR a susţinut aprecierea leului prin vânzări de valută pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.În jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 - 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeaşi oră de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

Un nou maxim istoric a fost atins în sesiunea de vineri, cursul BNR a urcând  la 4,6481 lei/euro, ca urmare a tensiunilor politice. Leul şi-a reluat deprecierea după ce Curtea Constituţională a anunţat că a amânat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel