Banii nu aduc fericirea angajaților. Ce trebuie să afle șefii

Ești antreprenor sau top manager și crezi că banii motivează cel mai mult angajații? Daniel Pink, unul dintre cei mai mari 15 gânditori de business din lume, demonstrează că satisfacția nu poate fi cumpărată, iar cel mai puternic factor motivator trebuie căutat în altă parte.

În bestsellerul său, Drive - Ce anume ne motivează cu adevărat, dezvăluie de ce motivarea tradițională nu mai funcționează în cele mai multe organizații.

Oamenii care fac ce le place dau rezultate mai bune azi decât cei motivați de recompense externe, așa cum demonstrează studii științifice făcute în ultimii 50 de ani. Astfel, paradigma recompensă versus pedeapsă eșuează lamentabil când vine vorba despre creativitate, angajament sau implicare dincolo de cerințele standard ale jobului, spune Pink.

Secretele motivării

Motivarea fără bani apare abia atunci când angajații câștigă cel puțin decent, când plătești oamenii îndeajuns ca aceștia să nu se mai gândească la bani, ci la muncă, la ceea ce fac. Odată ce realizezi asta, știința a dovedit că există 3 factori care conduc către o și mai bună performanță și satisfacție personală: Autonomie, Perfecționare (Măiestrie) și Scop, adaugă Daniel Pink.

Instinctul de a ne auto-guverna este unul natural, după cum susțin psihologii Eduard Deci și Richard Ryan. Astfel, apare și autonomia asupra activității, a timpului, asupra echipei și a cum alegi să rezolvi task-urile profesionale. De altfel, echipele în care managerii au oferit colegilor ajutor pentru a progresa, feedback constructiv, încurajări și posibilitatea de a alege modul în care să facă lucrurile, au avut rezultate mai bune și o mai mare satisfacție la job, arată un studiu realizat pe angajații unei companii de investiții, descoperit de cei doi cercetători.

Avem în vedere și faptul că toți ne dorim să devenim cei mai buni în ceea ce facem. Sentimentul de progres, în ce privește abilitățile noastre, contribuie la motivarea interioară. Astfel se naște perfecționarea sau măiestria.

Mai multe poți afla chiar de la Daniel Pink, care vine pentru prima dată în Europa de Est la București, la conferința HR DRIVE, din 14 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel