Avocatul Poporului: Taxa clawback este neconstituțională

billets 50 euro #5
billets 50 euro #5

Avocatul Poporului a sesizat ministerele Sănătății și Finanțelor Publice cu privire la neconstituționalitatea taxei clawback.

Potrivit sesizării trimise la cele două ministere, taxa clawback nu este constituțională pentru că prin modul de calculare a contribuției, pacientul suportă în final consecinețele: lipsa de acces la medicamentele compensate.

”Scopul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.110/2011 a fost acela de a asigura un acces neîntrerupt al populației la medicamentele, or în realitate prin modul de calculare a contribuției, pacientul suportă în final consecințele: lipsa de acces la medicamentele compensate. În acest sens observăm că prin modul de calcul este încălcat dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut de art.34 alin (1) don Constituție, potrivit căruia ”dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, iar dreptul pacienților de a avea acces la medicamente este o componentă esențială a dreptului fundamentat la ocrotirea sănătății.”, scrie Avocatul Poporului în sesizare.

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au cerut Guvernului suspendarea imediata a OUG 77 si 110/2011, referitoare la taxa clawback. „Taxa ne aduce în insolvență și dacă nu se iau măsuri rapid vor dispărea de pe piață medicamente ieftine. Au existat erori, iar taxa a fost calculată la prețul de raft, nu la cel de producător”, susțin producătorii de generice.

„Ceea ce avertizam acum doua luni a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicata pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator). Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de grave", declara Dragos Damian, Presedintele APMGR, la 16 mai.

Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că va menţine taxa de clawback în industria farmaceutică, contestată şi la începutul acestei săptămâni de către producătorii de medicamente, prezentând acest sistem de taxare ca metodă principală pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.

VEZI AICI SESIZAREA TRIMISĂ CĂTRE MINISTERE

             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel