Australia: A fost descoperit un diamant roz, de 12,76 carate

Diamant roz
Diamant roz

Un diamant roz ”remarcabil”, de aproape 13 carate, a fost descoperit, miercuri,  în Australia de grupul minier anglo-australian Rio Tinto,  în regiunea Kimberley (vestul Australiei), informează AFP.

Într-o mină de diamante exploatată de Rio Tinto a fost descoperit un diamant de 12,76 carate, botezat ”Argyle Pink Jubilee” (Jubileul Roz Argyle), considerat de compania minieră piatra cea mai rară şi mai preţioasă găsită vreodată în Australia.

Josephine Johnson, de la divizia Argyle Pink Diamonds a declarar că ”un diamant de acest calibru este fără precedent” în Australia, precizând că ”a fost nevoie de 26 de ani pentru a extrage această piatră şi s-ar putea să nu mai vedem niciodată una la fel”.

Botezat în cinstea jubileului de diamant al reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, piatra prețioasă are o tentă roz și seamănă cu diamantul  Williamson Pink (24 de carate) primit de suverană cu ocazia căsătoriei sale cu ducele de Edinburgh în 1947.

Mina Argyle din regiunea Kimberley, exploatată de Rio Tinto, furnizează, potrivit grupului minier, aproximativ 90% din diamantele roz de pe piața mondială, cele mia multe fiind achiziționate de muzee sau scoase la licitații de cele mai mari case din lume, precum Christie's sau Sotheby's.

Evenimentul este apreciat, mai ales că, în 244 de ani de existenţă, Christie's a scos la licitaţie doar 18 diamante tăiate de mai mult de 10 carate, după cum informează grupul minier.

”Jubileul Roz” este așteptat, în cursul acestui an, să fie expus publicului din mai multe țări, după ce va fi tăiat, şlefuit și evaluat de experți internaționali, ulterior urmând a fi scos la licitație, Jubileul Roz va fi evaluat de experţi internaţionali, expus în mai multe ţări, apoi scos la licitaţie în cursul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel