Atac de panică. Cauze și cum poate fi depășit

Atac de panică
Atac de panică

Atacurile de panică sunt terifiante, de aceea este important să descoperim ce stă la baza lor și să învățăm să le controlam.

Deși nu s-a descoperit încă o cauza exactă a atacurilor de panică, cercetătorii consideră că este o combinație între factorii fizici biologici, psihologici și de mediu.

Cel mai adesea, atacurile de panică se manifestă la adolescență sau după, odată cu tranziția spre vârstă adultă. De ce? Pentru că atunci apar în viață noastră o serie de evenimente stresante.

Acestea pot fi deopotrivă pozitive sau negative și ne pun în situația de a ne asumă responsabilitățile noului rol de adult independent: admiterea la facultate, examenele, absolvirea facultății, căsătoria, găsirea unui job și angajarea sau nașterea primului copil.

Dat fiind că în asemenea situații nivelul de stres este foarte ridicat și că fiecare dintre noi răspunde diferit în față unor asemenea provocări, unele persoane nu reușesc să descopere o modalitate adecvată de coping și dezvoltă aceste atacuri de panica.

Prin urmare, o prima cauza a lor o reprezintă expunerea mai mult sau mai puțin îndelungată la evenimente ce provoacă un nivel ridicat de stres.

Alte asemenea situații mai pot fi moartea unei persoane dragi, pierderea sau schimbarea locului de muncă, divorțul, trecerea printr-o perioada de boală, mutarea într-un alt oraș sau alt loc, etc.

Cum le putem depăși?

Prima intervenție în cazul atacurilor de panică o reprezintă învățarea unor tehnici de reducere a nivelului anxietății. Prin exersarea acestora putem câștigă un control asupra episoadelor în care experimentăm atacurile de panică. Relaxarea musculară progresivă, tehnicile de autocontrol respirator, ajută semnificativ și reduc intensitatea simptomele fiziologice.

O altă componentă importantă o reprezintă psihoeducatia. A înțelege mecanismele de producere, natură simptomelor și a caracterului lor nepericulos, modifică modul intern în care evaluăm situația și consecințele acesteia. 

Al  treilea pas important în astfel de situații îl reprezintă expunerea gradata, la situațiile de care ne temem cel mai mult, situații în care se declanșează de regulă atacurile de panică. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel