Ariane 5. Sateliți, plasați GREȘIT pe orbită. Eroare rară

Doi sateliţi de telecomunicaţii, trimişi în spaţiu la bordul lansatorului european Ariane 5, care a decolat din Guyana franceză, au fost plasaţi pe orbită. Problema este că, fapt rar, aceștia nu au ajuns la destinaţia programată de specialişti.

Reprezentanţii companiei Arianespace, contactaţi de AFP, speră totuşi într-o viitoare "repoziţionare a sateliţilor pe orbita corectă graţie sistemelor lor de propulsie". "Ultimele informaţii sunt liniştitoare, după serioase îngrijorări", au adăugat reprezentanţii acestei companii, care a devenit cunoscută în domeniul lansărilor spaţiale.


Aceasta a fost prima lansare a anului 2018 operată de Arianespace. La puţin timp după debutul operaţiunii, Stephane Israel, CEO-ul companiei, a anunţat din sala Jupiter a Centrului spaţial din Kourou, o "anomalie" şi o "pierdere a contactului cu lansatorul".

Pierderea contactului a durat "puţin peste nouă minute" după decolare şi "câteva secunde după aprinderea treptei superioare", reprezentând un interval de timp cuprins "de la minutul 9 la minutul 37 al misiunii", a precizat Arianespace într-un comunicat.

Începând din acel moment, "a doua staţie de control a misiunii, situată în Natal, în Brazilia, nu a mai primit "telemetria lansatorului", a precizat compania franceză. Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi la staţia din Ascension, pe o insulă din Atlanticul de Sud (care ar fi trebuit să primească datele la 13 minute şi 36 de secunde după decolare), la staţia din Libreville din Gabon (18 minute şi 19 secunde după decolare) şi la staţia aflată în apropiere de oraşul Malindi din Kenya (22 minute şi 56 secunde după decolare).

Dispozitivele nu s-au separat de lansator

Deşi, "ulterior, cei doi sateliţi au fost confirmaţi ca fiind separaţi de lansator şi plasaţi pe orbită", potrivit comunicatului emis de Arianespace, cele două dispozitive "nu s-au separat de lansator în zona din spaţiu în care ar fi trebuit să facă acest lucru".

Racheta europeană a decolat joi, aşa cum era prevăzut, la ora locală 19.20 (00.20 ora României, n.r.) de la Centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, având la bord doi sateliţi de telecomunicaţii: SES-14, pentru operatorul luxemburghez SES, şi Al Yah 3, pentru Yahsat, operatorul din Emiratele Arabe Unite.

[citeste si]

Satelitul SES-14 conţine şi un experiment ştiinţific pentru programul de explorare al NASA intitulat GOLD (Global-scale Observation of the Limb and Disk), un program ce ar trebui să permită, de pe o orbită geostaţionară, reconstituirea la fiecare 30 de minute a unei imagini complete a discului terestru.

Construit de Airbus Defence and Space din Toulouse, SES-14, ce are o greutate de aproximativ 4,4 tone, este cel de-al 53-lea satelit al operatorului SES (Societe Europeenne de Satellites) ce a fost lansat de Arianespace începând din anul 1984, a precizat compania franceză.

Construit de Orbital ATK, Al Yah 3, ce avea la decolare o greutate de aproximativ 3,8 tone, este al doilea satelit ce a fost lansat pentru operatorul Yahsat (Al Yan Satellite Communication Company), după o primă lansare ce a avut loc în anul 2011. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel