Arheologii greci anunță descoperirea secolului. Unde s-ar afla mormântul lui Aristotel

Există indicii clare că un mormânt antic găsit în zona Stagira, din centrul Macedoniei, este mormântul filozofului grec Aristotel.

Arheologul Kostas Sismanidis a anunţat descoperirea în cadrul unei conferinţe internaţionale dedicate celebrul filosof din Thessaloniki.

Luând cuvântul la "Congresul Mondial dedicat lui Aristotel ", Sismanidis, a cărui echipă a petrecut 20 de ani săpând în zonă, a declarat că construcţia bombată, în formă de potcoavă, descoperită în mijlocul laturii de sud a dealului Stagira, era la doar câteva zeci de metri de arcada agora. Mormântul avea un acoperiş din ţiglă făcută la atelierul regal de ceramică, fapt care-i susţine funcţia publică.

Printre artefactele găsite în zona mormântului se înscriu obiecte de ceramică şi mai mult de cincizeci de monede ce datează încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Partea de sus a boltei este de 10 metri înălţime, iar podeaua din marmură dreptunghiulară are în mijloc un turn bizantin.

Sismanidis a citat două surse literare, care, în opinia sa, indică că populaţia din Stagira a transferat osemintele lui Aristotel din Eubeea (Evia), unde a murit în 322 î.Hr., la locul unde s-a născut. Manuscrisele la care s-a referit Sismanidis sunt la Biblioteca Marciana, şi anume biografia în arabă a lui Aristotel ce datează din a doua jumătate a secolului XI î.Hr.

Conform acestor documente: "când Aristotel a murit, oamenii din Stagira au trimis şi au adus înapoi, acasă, cenuşa lui, punând-o într-o urnă de cupru pe care în cele din urmă au depus-o într-o locaţie numită Aristotelion". De fiecare dată când oamenii aveau probleme sau întâmpinau greutăţi dificile, ei se adunau în acest loc, căutând sugestii pentru rezolvarea problemelor", a explicat Kostas Sismanidis, conform Archaeology News Network.

Potrivit lui Sismanidis, în baza sursele citate mai sus, ei au considerat că nu pot contesta veridicitatea informaţiilor care vizează transportarea şi îngroparea rămăşiţelor lui Aristotel în oraşul Stagira, instituirea unui altar la mormântul filozofului, onorurile postume şi stabilirea anuală a celebrării "aristotelice".

"Noi credem, dar fără dovezi certe, avem doar aceste indicaţii puternice, că toate aceste dovezi pot contribui la demonstrarea aceastei versiuni", a adăugat Sismanidis.

Conferinţa a fost organizată de Universitatea din Thessaloniki. Aristotel, considerat unul dintre cei mai importanţi filosofi, a fost elevul lui Platon şi profesorul lui Alexandru cel Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel