Originare din America de Sud și consumate de azteci și mayași timp de secole, semințele de chia provin de la planta numită Salvia hispanica.
Deși sunt destul de puțin folosite în bucătăria românească și europeană, semințele de chia ar trebui consumate zilnic, deoarece au o concentrație mai mare de acizi grasi Omega 3 decât peștele, mai multe proteine decât soia și mai multe fibre decât semințele de in.
Oferă senzația de sațietate și ajută la slăbit
Previn apariția cancerului
Semințele de chia joacă un rol esențial în lupta împotriva mai multor tipuri de cancer. Integrate în dieta săptămânală, aceste semințe distrug celulele canceroase și repară ADN-ul afectat din organism.
Au proprietăți antiinflamatoare
Concentrația bogată de acizi grași Omega 3 care se găsește în semințele de chia ajută la lubrifierea articulațiilor. Odată ajunși în organism, acizii grași esențiali se transformă în prostaglandine, o substanță care combate durerile și inflamațiile. Medicii au constatat că bolnavii de artrită care au adăugat semințele de chia în dieta lor au raportat mai puține dureri și inflamații decât cei care nu le-au consumat.
Îmbunătățesc funcțiile creierului
Consumul de semințe de chia atrage o mulțime de beneficii și la nivel intelectual. Potrivit specialiștilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile și îmbunătățesc funcțiile creierului: memoria, gândirea etc.
Împiedică îmbătrânirea prematură și sporesc longevitatea
Semințele de chia joacă un rol important în menținerea tinereții și naturaleții organismului, datorită conținutului crescut de antioxidanți. Aceste substanțe nutritive previn degradarea celulelor din organism și ajută la combaterea afecțiunilor care îmbătrânesc corpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu