Alimente care ”fură” calciul

Unele alimente influențează modul în care este asimilat calciul în organism.

Cu vârsta, se pierde mai mult calciu decât se pune la loc, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. De aceea, este important să consumi alimente bogate în calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse. Nu ignora însă nici peştele sau ouăle, care conţin vitamina D, necesară asimilării acestui mineral.

Nu exagera însă cu consumul de carne, de ciocolată, de sare şi de băuturi carbogazoaze, pentru că aceştia sunt câţiva dintre inamicii asimilării optime a calciului, scrie clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile consumului de fistic

Acizii din legume

Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului.

De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism.

Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Proteinele

Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, având loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea în exces dăunează sănătăţii.

Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns" de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Cafeaua în exces

Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. Dacă eşti o posibilă „candidată" la osteoporoză, redu cantitatea de cafea sau înlocuieşte-o cu ceai verde. Şi abuzul de alcoolpoate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D.

Și băuturile carbogazoase conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciuluidin sânge, fiind necesară „mobilizarea" lui din oase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel