Află aici cum te poate afecta defăimarea virtuală

Un comentariu defăimător care apare pe internet poate afecta grav imaginea unei persoane. Pentru majoritatea oamenilor, internetul este o junglă în care domneşte anarhia. Asta ne face să ne simţim neputincioşi în faţa sa. Specialiştii ne spun că lucrurile nu stau chiar aşa dacă ştim cum să acţionăm.

Autor: Anca Murgoci

Pe data de 4 noiembrie, proprietarul unei firme de servicii informatice din Marea Britanie a fost acuzat că este pedofil şi hoţ. Victima a aşteptat 18 luni pentru ca gigantul Google să şteargă comentariul.

Defăimare înseamnă atunci când discreditezi pe cineva, în scris sau oral. Experţii spun că defăimarea este un delict şi trebuie pedepsit, fie că vorbim despre lumea virtuală sau fie că vorbim despre cea reală. Să identifici autorul unei acţiuni defăimătoare este destul de dificil, dar nu imposibil. În caz că depistezi autorul comentariului, este recomandat să discuţi politicos cu acesta şi să îi ceri să corecteze informaţia. Dacă primeşti un răspuns nefavorabil din partea autorului, atunci trebuie să acţionezi pe cale legală.

Un avocat brazilian, Alexandre Atheniense, ne  îndeamnă să monotorizăm ceea ce se scrie pe internet despre noi. Chiar dacă nu putem avea control asupra a ceea ce se publică pe internet, cel puţin putem corecta informaţiile eronate sau defăimătoare. Avocatul spune că serviciul gratuit Google Alerte ne poate ajuta să descoperim dacă a fost postată vreo informaţie despre noi. Acest serviciu include alerte despre conţinutul paginilor web, bloguri, cărţi, dezbateri sau ştiri.  Acestea se produc în timp real şi sunt trimise la email cu ajutorul RSS. Potenţiala victimă poate decide dacă informaţia în cauză are consecinţe juridice. Trebuie să ţinem cont de faptul că nu orice informaţie care ne deranjează este defăimătoare. Poate fi vorba şi despre o opinie negativ exprimată şi care ne poate deranja, dar asta nu semnifică o defăimare. Aşa că, dacă eşti în situaţia aceasta, este mai bine să nu ajungi pe căi legale. O insultă nu este neapărat un delict. Avocatul spune că nu există un mecanim legal care să interzică insultarea.

Potrivit BBC Mundo, dacă avem de-a face cu un caz de defăimare sau calomnie este necesar să păstrăm dovezile. Acestea repezintă cheia pentru pregătirea unui act notarial. De obicei, trebuie să îi soliciţi administratorului site-ului  să şteargă comentariul defăimător. Dacă cererea nu îţi este luată în considerare, poţi acţiona în justiţie.

În cele mai multe cazuri, comentariile publicate pe internet nu ajung la gravitatea unei defăimare.  Cu toate acestea, s-a demonstrat că insultele pe reţelele sociale sau pe bloguri pot afecta foarte mult viaţa tinerilor. Vorbim aici despre hărţuirea cibernetică. Internetul încurajează tinerii să aibă o imagine virtuală, după cum ştim „Cine nu are Facebook nu există”. Cu toate aceastea, trebuie să fim atenţi la ceea ce postăm pe internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel