Actualul acord cu FMI este un dezastru și trebuie încheiat, susțin analiștii

Analiștii economici recomandă Guvernului să facă eforturi pentru a încheia actualul acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială (BM) și Comisia Europeană (CE), deoarece obiectivele acordului nu mai pot fi atinse. În opinia analiştilor, programul actual reprezintă un eșec, iar economia românească este într-o situație mult prea dificilă pentru a putea rambursa banii cu dobândă.

 Florin Cîțu a declarat că acordul cu FMI a fost un dezastru, pentru că, pe de o parte, statul român nu a făcut nimic din ce a declarat, iar ceea ce FMI a susținut cu acordul nu s-a întâmplat. Totodată, economistul a adăugat că economia nu și-a revenit, iar România nu are de unde să ramburseze banii cu dobândă.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, a spus că programul propus de FMI reprezintă un eșec în ceea ce s-a stipulat la semnare, "adică stimularea creșterii economice prin progrese în reformele structurale".

Referitor la un nou acord cu FMI, economiștii sunt de părere că România va trebui, înainte de toate, să acopere cât mai multe dintre angajamentele asumate în cadrul actualului acord, pentru a avea atât credibilitate externă, cât și o bună poziție de negociere pentru alt tip de acord. În acest context, Florin Cîțu susține că următoarea ancoră serioasă pentru România ar trebui să fie aderarea la zona euro, pentru că acest proces reprezintă în sine o constrângere pentru economie și o forțare către reforme. Pe de altă parte, Ionuț Dumitru atrage atenția că oficialii CE au dat mai multe semnale că vor direcționa sprijinul financiar către statele cu probleme mari, iar România ar putea să nu fie considerată o prioritate din acest punct de vedere, mai ales că are la dispoziție sume mari din fondurile structurale și de coeziune.

Opiniile analiștilor merg în același sens cu poziția guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a declarat luni că România trebuie să închidă pozitiv acordul în derulare, ceea ce va oferi un cadru de bună conlucrare pentru întreg anul 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel