8 MARTIE. ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. GOOGLE DOODLE surpriză, pentru succesele femeilor

Google celebrează Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, printr-un Doodle pe care sunt ilustrate imaginile femeilor care au schimbat lumea. 

Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită prima dată în 28 februarie 1909, în SUA, la iniţiativa Partidului Socialist. După ce a fost celebrată inclusiv pe 18 martie în anumiţi ani, în 1917 Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită în 8 martie şi data a rămas fixă.

Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată doar în ţările comuniste până în 1977, când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut ca 8 martie să fie ziua ONU pentru drepturile femeilor şi pacea mondială.

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătoare oficială în Afganistan, Angola, Armenia, Azerbajan, Belarus, Burkina Fasol, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Republica Guineea-Bissau, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Turkmenistan, Ucraina şi Vietnam.

Obiceiuri de Ziua Internațională a Femeii

În Camerun, Croaţia, România, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Bulgaria şi Chile, unde, cu acest prilej, bărbaţii le oferă femeilor din viaţa lor flori şi cadouri. În ţara noastră şi în Bulgaria, Ziua Internaţională a Femeii este echivalentă Zilei Mamei.

În Armenia, după prăbuşirea URSS-ului, sărbătoarea nu a mai fost marcată pe 8 martie. A fost înlocuită cu sărbătoarea naţională a "Frumuseţii şi Maternităţii" (7 aprilie).  Un obicei special există şi în Italia, unde bărbaţii oferă buchete de mimoze galbene şi ciocolată. La fel se procedează şi în Rusia şi Albania. În Portugalia sunt organizate petreceri speciale dedicate în exclusivitate femeilor. În Pakistan, Ziua este un moment în care este sărbătorită evoluţia femeilor în societate, în ciuda restricţiilor culturale sau religioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel