11 martie, ziua care stă sub "semnul" catastrofelor naturale

În ziua de 11 martie s-au produs, de-a lungul timpului, mai multe hazarde ale naturii.

Putem astfel aminti erupţia violentă a vulcanului Etna din Sicilia, în 1974, la ceva mai recentul cutremur urmat de tsunami din Japonia.

Pe 11 martie 2011, în Japonia a avut loc un cutremur cu magnitudinea 9. Acesta a fost urmat de un tsunami devastator care a ras de pe faţa pământului localităţi întregi.

Aproape 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute în urma tsunami-ului, o catastrofă urmată de accidentul nuclear de la Fukushima. Desfiinţarea celor şase reactoare devastate în urma inundaţiilor va dura 40 de ani, potrivit oficialilor japonezi.

Tot pe 11 martie, însă în 1974 a avut loc o erupţie violentă a vulcanului Etna din Sicilia. Acesta are o înălţime de 3.340 de metri, fiind cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa. Etna este, totodată, cel mai vechi vulcan activ din lume, acesta având o activitate de peste 6000 de ani.

1513 - A fost ales Papă Leon al X-lea (laic Giovanni de Medici, fiul lui Lorenzo Magnificul, ducele Florenţei şi protector al artelor). Papa Leon a ocupat Scaunul pontifical între anii 1513 şi 1521.

1818 - Este publicat romanul Frankenstein de Mary Shelley.

1861 - A fost adoptată Constituţia Confederaţiei Statelor Americane, cele zece state sudice care s-au separat de nordul aboliţionist. Războiul de secesiune a durat între anii 1861 şi 1865.

1871 - A fost format un guvern conservator, sub conducerea lui Lascăr Catargiu, care se va menţine pînă în 1976 (“guvernarea autoritară conservatoare”).

1908 - A încetat din viaţă scriitorul Edmondo de Amicis („Cuore – inimă de copil“) (n. 31 octombrie 1846).

1918 - Moscova devine capitala Rusiei Sovietice.

1935 - Hermann Goering crează Lufftwafe, trupele aeriene ale celui de al III-lea Reich.

1955 - A încetat din viaţă Sir Alexander Fleming, bacteriolog englez, descoperitorul penicilinei (n. 6 august 1881).

1985 - Mihail S. Gorbaciov devine Secretar General al CC al PCUS. Politica sa de reforme (“perestroika” şi “glasnost”) a reprezentat începutul deschiderii spre dialog a URSS.

1990 - A fost adoptată „Proclamaţia de la Timişoara”. Punctul 8 cerea interzicerea prin Legea electorală, pentru primele trei legislaturi consecutive, a dreptului la candidatură al foştilor lideri comunişti sau a ofiţerilor de Securitate.

1993 - Janet Reno devine prima femeie Procuror General al SUA.

1995 - Consiliul Naţional al PL'93 a votat pentru nesemnarea protocolului electoral al CDR, ceea ce însemna ieşirea partidului din alianţa Opoziţiei.

2000 - Experţi economici din România, Ungaria şi Germania au semnat, la Debreţin, un acord trilateral privind dezvoltarea relaţiilor economice din zona de frontieră româno-ungară.

Citește și: IMPACTUL Teoriei Relativității în viața de zi cu zi

2003 - Căştile Albastre ale Misiunii de Monitorizare ONU pentru Irak şi Kuwait (MONUIK), desfăşurate de-a lungul părţii irakiene a frontierei, au primit ordine de retragere la Cartierul General.

2003 - Washingtonul a adresat Phenianului un protest diplomatic referitor la interceptarea unui avion de spionaj american la data de 2 martie de către patru avioane de vînătoare nord-coreene, în spaţiul aerian internaţional.

2003 - Este fondat Tribunalul Penal Internaţional la Haga.

2004 - A avut loc, la Madrid, un puternic atentat terorist, soldat cu un număr impresionant de victime: 200 de oameni au murit, printre ei aflîndu-se şi 16 români.

2004 - Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere României să intensifice eforturile de pregătire pentru aderarea la Uniune, în lipsa cărora o aderare în 2007 s-ar putea dovedi imposibilă.

2005 - Fostul caporal nazist Paul Schaefer, fondatorul enclavei germane Colonia Dignidad din Chile, condamnat pentru pedofilie şi acuzat de torturarea deţinuţilor în timpul regimului lui Augusto Pinochet (1973-1990), a fost arestat în Argentina.

2006 - A încetat din viaţă Slobodan Miloşevici, fostul preşedinte iugoslav, care era bolnav de inimă, murind în celula sa din închisoarea TPI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel