Vot decisiv în PSD. Culise: Ce bombă poate detona Victor Ponta în CExN de miercuri

Comitetul Executiv Național al PSD alege miercuri o conducere provizorie, după autosuspendarea lui Victor Ponta. Marea necunoscută a votului este chiar poziția premierului.

Victor Ponta a desemnat-o în funcția de președinte interimar pe Rovana Plumb, președinta Consiliului Național al partidului. Liviu Dragnea a contestat numirea, declanșând lupta pentru succesiune la conducerea PSD.

Oprișan, Andronescu și Zgonea nu au intrat în cursă

Deși nu sunt excluse surprize, doar două nume vor fi trecute pe buletinele de vot: Dragnea și Plumb. De altfel, când și-a anunțat decizia, coordonatorul politic al PSD a prognozat că nu va exista o altă candidatură. ”Cred că face parte dintr-o strategie greșită de campanie (a treia variantă-n.red.). Nu cred ca va mai fi o alta candidatură", a spus Dragnea.

Cu alte cuvinte, cei care ar intra în cursă pentru a-și negocia, ulterior, sprijinul pentru candidații cu șanse, fac o greșeală. Cei vizați sunt Marian Oprișan, Ecaterina Andronescu și Valeriu Zgonea.

Intrarea în cursa pentru conducerea interimară ar scădea șansele lui Zgonea și Andronescu, la Congres, dacă obțin un scor mic în CExN. Oprișan nu are sprijin la nivel național.

Dragnea, anunț ferm că vrea rămânerea la guvernare

Tabăra care îl susține pe Liviu Dragnea mizează pe un vot masiv din partea liderilor locali. Pe lângă argumentele pe care le-a expus public coordonatorul politic al PSD, va fi invocată și tema dependenței prea mari a PSD de aliatul mai mic, UNPR. În acest sens, va fi speculat sprijinul primit de Rovana Plumb din partea lui Gabriel Oprea, la ședința Biroului Permanent Național.

De cealaltă parte, Plumb se bazează pe sprijinul liderilor de la centru, care au votat deja în BPN, dar și al unor organizații locale, plus al miniștrilor și demnitarilor PSD.

Declarațiile de ultimă oră ale lui Dragnea au căutat să anuleze argumentul adversarilor, potrivit cărora schimbarea de lider interimar ar pune în pericol guvernarea. Astfel, ambele tabere s-au poziționat în favoarea rămânerii la guvernare. Mai mult, angajamentul de a păstra PSD la guvernare în obligă și pe Liviu Dragnea la o colaborare strânsă cu UNPR.

Poziția lui Victor Ponta, necunoscută

Marea necunoscută pentru liderii partidului, care votează miercuri , este poziția lui Victor Ponta. Premierul nu a anunțat ce face dacă decizia sa de a o desemna drept președinte interimar pe Rovana Plumb nu este validată de CExN. Susținătorii lui Dragnea spun că Ponta va rămâne în Palatul Victoria, indiferent de votul privind succesiunea, celilalți spun că Ponta va demisiona, iar PSD va pierde guvernarea.

Nu este exclus ca premierul să-și anunțe poziția chiar în timpul ședinței.

Data alegerilor, stabilită de CN

Indiferent cine va prelua, miercuri, funcția de președinte interimar ”cu acte”, situația nu va fi tranșată în PSD. Foarte importantă este data Congresului de alegere a conducerii. Aceasta a fost fixată în noiembrie, de către Consiliul Național. Liviu Dragnea a avansat și ipoteza organizării unui Congres în februarie. În noiembrie, Dragnea ar fi exclus din cursa pentru președinție, întrucât până atunci nu se cunoaște sentința la recursul în dosarul Referendumul. Pentru a muta data alegerilor interne, trebuie un nou vot în CN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel