Teodor Baconschi: Acordul antirachetă cu SUA va asigura României cel mai robust nivel de securitate din istorie

rachete
rachete

Acordul încheiat cu SUA privind amplasarea scutului antirachetă în România reprezintă un moment de vârf nu doar pentru relaţia bilaterală, ci şi în istoria ţării noastre, care nu a avut niciodată un nivel de securitate mai robust, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în conferinţa de presă de prezentare a textului acordului.

„Prin crearea împreună cu România a bazei juridice pentru amplasarea de facilităţi din cadrul sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, SUA sunt angajate hotărât şi permanent să pună la adăpost teritoriul României faţă de cele mai insidioase ameninţări. Prima putere militară va avea interesul direct şi concret de a apăra România, iar prin baza de la Deveselu va oferi o umbrelă de securitate atât pentru România, cât şi pentru alte state aliate“, a subliniat ministrul Baconschi.

De asemenea, el a arătat că acordul reprezintă primul document cu valoare juridică obligatorie care consacră în scris Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, dar şi primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de SUA în cadrul lansat de preşedintele Obama în septembrie 2009 al noului concept privind abordarea adaptivă în etape a apărării împotriva rachetelor balistice, menit să ofere protecţie tuturor teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa. „România deţine deci o poziţie de pionierat, iar facilitatea de la Deveselu va deveni operaţională până în 2015, în faza a doua a acestui proiect“, a evidenţiat şeful diplomaţiei.

Totodată, potrivit textului Acordului, prin operaţionalizarea unei staţii securizată de primire şi transmitere a informaţiilor, partea română va avea acces permanent la funcţionarea curentă a sistemului antirachetă, oferind ocazia celor două ţări să se consulte cu privire la operarea acestuia nu doar pe teritoriul României, ci pe întregul teritoriu nord-atlantic. „Într-o eră a informaţiei, este crucial faptul că România va primi cu promptitudine informaţii de ultimă oră pentru cunoaşterea continuă a situaţiei din orice moment, inclusiv cu privire la rachetele urmărite în sistem. Niciodată în istoria România nu a fost legată la un flux informaţional de o asemenea valoare, viteză şi relevanţă strategică“, a subliniat ministrul Baconschi.

Datorită acestui canal de comunicare, în România se va putea şti în orice moment când este lansată o operaţiune antirachetă, traseul rachetei, zona sa de impact şi dacă sistemul din România va fi activat, a evidenţiat şi secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Citeşte şi:

Acordul cu SUA pe scutul antirachetă a fost desecretizat

SCUTUL ANTIRACHETĂ: Comandantul va fi român, iar baza este sub jurisdicţie suverană română. România asigură securitatea şi protecţia bazei în afara perimetrului Facilităţii

SCUTUL ANTIRACHETĂ: Spaţiul aerian deasupra bazei de la Deveselu va fi restricţionat. SUA au răspunderea unui eventual prejudiciu cauzat în afara României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel