Teleorman: Noi cazuri de pestă porcină, confirmate în judeţ. Peste 4.400 de suine, ucise preventiv

Zece cazuri noi de pestă porcină au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti în localitatea Lisa, a informat, luni, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

Potrivit sursei citate, în urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană (PPA) şi pe fondul existenţei suspiciunilor cu privire la prezenţa bolii şi în alte gospodării, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor de pe raza localităţii Lisa, în urma unei analize de risc întreprinsă de specialiştii epidemiologi ai DSVSA Teleorman.

Acţiunea va demara marţi. Până la această dată, din cauza pestei porcine au fost ucişi preventiv 4.420 de porci, din 15 localităţi din judeţul Teleorman, toţi din gospodăriile populaţiei, a precizat sursa citată. În urma eliminării şi neutralizării animalelor din cele 1.045 de exploataţii din judeţ afectate de PPA, proprietarii sunt despăgubiţi, potrivit legislaţiei.

În Teleorman, peste 330 dintre crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine au fost despăgubiţi, valoarea plăţilor efectuate de către DSVSA ridicându-se la aproximativ 680.000 de lei. În prezent, alte 300 de dosare sunt finalizate, plata despăgubirilor urmând să fie făcută imediat ce sumele necesare vor fi virate către instituţie. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităţilor locale, proprietarii animalelor afectate de PPA urmând a fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel