Summit Sibiu - miting Iași. H.D. Hartmann: Carte poștală în limba germană pentru Europa lor

Iohannis și Tusk
Iohannis și Tusk

..."De din vale de Rovine
Grăim, Doamnă, către Tine,
Nu din gură, ci din carte,
Că ne eşti aşa departe."...
Mihai Eminescu – Scrisoarea III

Și s-a încheiat marele summit de la Sibiu. Oraș de poveste, cu Piața Mare golită, spălată cu șampon ca să intre limuzinele baștanilor din Europa, a primit timp de ore pe mai marii noului imperiu. Construit de nemții des admirați, dar care au uitat de secole să mai învețe și alte limbi ale vecinilor lor de curte, centrul a fost pregătit ca un Disneyland. Sau mai bine spus ca o carte poștală din secolul trecut. Le mai țineți minte pe cele cu orășele din Elveția? Erau o splendoare. În soarele de dimineață, orașul curat ca lacrima și cu oameni așezați în spatele gardului de securitate, frumoși și primind stegulețe, respectând cu sfințenie ritualul aplauzelor sau al întinderii de mâini, a primit potemkiada pregătită de către Iohannis. Opereta, plină de dinți de porțelan dezveliți de zâmbete europene, putea începe.

Primul care a insultat țara a fost Olandezul Zburător

Ochelaristul nu apucase să dea mâna cu neamțul îmbrăcat ca un mire care îl aștepta la primărie, că i-a și dat una, spunând clar, obraznic și oțărît că România nu intră în Schenghen că nu respectă nu stim ce democrație. Buf, primul porțelan spart. Francezul a zis și el pentru Franța lui. Apoi a venit nemțoaica, călcând ca o rață obosită. Merkel, zâmbet de oțel, a uitat să mai zică ceva, deși ziariștii românași, plătiți de guvernul ei pe internet, ca să nu se zică că sunt rezistenți, o întrebau ca la piață. Alt porțelan spart, doamna nici nu s-a obosit să existe în România. Călca doar într-un oraș german, cum să răspundă minorităților agasante din chiar lumea ei germanică. Dacă erau niscavai emigranți sau măcar niste apelanți pentru schimbarea de sex, îi băga în seamă. Ginerică nici nu mai simțea că rămâne știrb cu fiecare strângere de mână, el era mândru și visător, plutind peste cei cîțiva metri pătrați de la intrare. Unul după altul, aseptizați, urduroși și încercînd (unii) să vadă poporul după garduri, au intrat în primăria germană a Sibiului.

Între timp, la Iași

Între timp orașul universitar Iași indeamnă la o vizită în pas molcom pe oricine îi calcă străzile. De la Palatul lui Moruzi (conac de boiernaș de țară) transformat de Mihail Sturdza (palat princiar neo-renascentist), ca apoi arhitectul I.D.Berindei (tatăl lui Dan Berindei) să îl refacă în a devenii mândria neo-gotică inaugurată de regele Ferdinand și simbol al Moldovei unite cu România, trecând prin Copou, urcând dealul până la Turnul Galatei, de unde în diminețile clare se vede Prutul (se spune că și Nistrul, dar legenda nu am verificat-o), Iași este mândria unei națiuni care este, de la descălecare primilor domni, europeană până în albul cămășilor țărănești.

Mușatinii nu mai sunt astăzi străjeri ai Sucevei, dar drumul lor este egal cu istoria familiilor aristocrației europene iar destinul lor de singură familie care a văzut noul Ierusalim prin construcția mănăstirile din Nord dăduse țării Moldovei dreptul de a fi mai europeană decăt Europa dorește astăzi să ne recunoască. Acolo zeci de mii de oameni au venit, nu să ceară justiție, nu să ceară stat de drept, ci să ceară europenism. Acolo, asta s-a cerut. Nimic altceva. Din nefericire Europa însă era închisă în curtea pătrată a unei primării germane. Căci atât a mai rămas din promisiunea lui Iohannis pentru România: o carte poștală pătrățoasă, mare cât o curte veche unde SPP a numărat până și pietrele din caldarâm.

Picior de român nu a fost. Picior de Românie nu a fost. Un Prim Ministru, greșit consiliat, a luat Ardealul și ea la picior, crezând că va fi europeană în sfârșit. La Iași însă, sub ploaia de înjurături a marilor europenizați despuiați de nimicurile neo-marxiste și descărnați de istoria glorioasă a palatelor ce umbresc mileniul de suveranitate, un singur partid politic a avut curajul să spună că România este Europeană.

La Sibiu nu a existat picior de român. Nu a existat România. Iohannis dorește să fie leader european, ne este clar că summitul s-a dorit a fi lansarea lui pentru unul dintre cele trei tronuri germane ale Europei, Rareș Bogdan dorește să fie confirmat ca dicțonar oficial de sudalme la adresa poporului român, Orban se visează viitorul european. Acolo în Sibiu suveranitatea României nu a existat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel