Stelian Ion (USR): GRECO, confirmare: Nişte reglementări ticăloase

Stelian Ion, USR
Stelian Ion, USR

Raportul grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) confirmă existenţa 'unor reglementări ticăloase' în ceea ce priveşte legile Justiţiei şi modificarea Codurilor penale, consideră deputatul Stelian Ion, membru în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei.

'Iată că de această dată, GRECO, aşa cum am spus şi noi în repetate rânduri încă de la începutul lucrărilor în această comisie specială, ne-a confirmat faptul că avem de-a face cu nişte reglementări ticăloase pentru că această secţie constituţională, aşa cum a spus CCR, nu este oportună în acest context a luptei împotriva corupţiei şi nu doar al luptei împotriva corupţiei, ci în a asigura magistraţilor un climat de siguranţă pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime. Au fost multe critici. (...) N-o să existe niciodată unanimitate, chiar şi rândurile aceleaşi profesii, dacă faci reglementări noi. Dar marea majoritate a magistraţilor au semnat o scrisoare deschisă în care au criticat în termeni duri aceasta opţiune a legiuitorului. Acest raport, chiar dacă nu a fost făcut in mod oficial public, (...) are multe critici. Aceste legi nu au avut la bază nişte studii de impact foarte clare, nu se ştie care va fi impactul pe viitor şi există îngrijorarea şi a GRECO şi a opoziţiei că aceste efecte vor fi negative. De asemenea, procedura prin care a fost adoptată a fost criticată în mod deschis de către GRECO', a declarat Stelian Ion la Parlament, la finalul unei şedinţe a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, GRECO nu s-a raportat doar la legile Justiţiei, ci în mod adiacent s-a raportat şi la chestiunea procedurii de demitere procurorului şef al DNA, exprimându-şi îngrijorarea faţă de acest aspect şi spunând că procurorilor de rang înalt ar trebui să li se asigure nişte măsuri legislative care să le asigure stabilitatea în secţie pentru a nu fi supuşi abuzurilor din partea puterii executive.

Nu există mecanisme foarte clare de constrângere

'De asemenea, GRECO a mai luat act cu îngrijorare faţă e faptul că există foarte multe amendamente şi propuneri legislative de modificare a codurilor penale şi de procedură penală care, dacă ar fi adoptate, ar produce nişte efecte negative nu doar în plan intern, ci şi în planul colaborării dintre statele membre GRECO, şi chestiunea asta este foarte gravă. A spus în final că aşteaptă reprezentanţii României să fie prezenţi la sesiunea din iunie şi să vină cu un punct de vedere, dar cu siguranţă să nu adopte nicio prevedere de modificare a Codului penal care să vină în contradicţie cu lupta împotriva corupţiei. (...) Nu există mecanisme foarte clare de constrângere, dar este un avertisment foarte dur si foarte ferm. -- îmi pun speranţa că acum, când CCR este sesizată a doua oară pe legile justiţiei, va apleca urechea şi la acest grup al statelor împotriva corupţiei', a mai susţinut deputatul USR.

[citeste si]

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) se declară, într-un raport publicat miercuri, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel