Reducere de 2,3% a PIB-ului, în primele nouă luni din 2010

Produsul Intern Brut (PIB) s-a redus cu 2,3%, în primele nouă luni din 2010, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2009, potrivit datelor comunicate de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, conform datelor INS,  PIB-ul estimat pentru trimestrul III a fost de 126,29 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 0,7% faţă de trimestrul precedent.  Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2010 a fost de 136,6 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 2,5% faţă de perioasa similară a anului trecut.

Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (plus 2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură; pescuit şi piscicultură (minus 7,6%), construcţii (minus 14,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (minus 6,5%) şi în alte activităţi de servicii (minus 0,3%).

Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 3,3%.

Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (plus 14,6%), comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei trimestre din 2010 a fost de 348,02 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 1,9% faţă de perioada corespunzătoare din anul trecut.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel