Sondaj cu întrebare cheie: Pe cine vreți președinte PSD?

Autosuspendarea premierului Victor Ponta din funcția de preșdinte PSD a deschis lupta pentru conducerea partidului. Oficial, liderii importanți ai PSD au declarat, după ședința BPN de miercuri, că susțin propunerea lui Victor Ponta, care a desemnat-o președinte interimar pe Rovana Plumb. Excepția a făcut-o Liviu Dragnea. În interior, însă, se fac și refac alianțe, până la ședința decisivă de Comitet Executiv Național, care va avea loc în 22 iulie. CExN trebuie să valideze șefia interimară a partidului și ar putea stabili data Congresului pentru alegerea conducerii PSD. Congresul trebuie să aibă loc înainte de alegerile locale, întrucât președintele interimar nu poate semna listele electorale.

Există două opțiuni majore, în interiorul PSD:

-Rovana Plumb să asigure conducerea interimară, până la clarificarea problemelor pe care le are Victor Ponta în Justiție, urmând ca premierul să-și reia mandatul la șefia PSD;

-clarificarea internă, prin organizarea rapidă a unui Congres care să aleagă o nouă conducere.

Potrivit speculațiilor din mass media, dacă în BPN Rovana Plumb și Victor Ponta au avut susținerea majorității, care dorește păstrarea guvernării, în CExN va fi decisiv votul liderilor locali. Aceștia ar avea o relație mai apropiată cu Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI: Alina Gorghiu, despre situația din PSD: Seamănă cu Urzeala Tronurilor 

În realitate, confruntarea este deschisă oricărui rezultat. La ședința CExN au drept de vot peste 90 de membri, alături de cei 47 de șefi de organizații locale participând miniștrii, șefii comisiilor parlamentare, președinții, vicepreședinții, secretarii și chestorii Camerelor, șefii organizațiilor de Tineret și de Femei, alți lideri naționali.

În presă au fost vehiculate mai multe nume de candidați la funcția supremă în PSD, în cazul în care ar  avea loc un Congres: Nicolae Bănicioiu, Cătălin Ivan (a fost exclus din partid, dar s-a autopropus), Rovana Plumb, Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel