Nicolae Ciucă, la aniversarea a 147 ani de PNL: A fi liberal nu e o simplă alegere a unei doctrine

Foto Crişan Andreescu
Foto Crişan Andreescu

Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe declaraţii la evenimentul care a marcat aniversarea de 147 de ani a PNL. 

Partidul Naţional Liberal este singurul mare partid naţional care promovează liberalismul economic şi politic şi garantează stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică şi moderaţia în actul guvernării, a afirmat, marţi, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă.

"Partidul Naţional Liberal este singurul mare partid naţional care promovează liberalismul economic şi politic, are o viziune politică de centru-dreapta, iar istoria mai veche şi recentă ne arată că este partidul care garantează stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică şi moderaţia în actul guvernării. Partidul nostru, alături de preşedintele României, excelenţa sa domnul Klaus Werner Iohannis, reprezintă garanţia ce susţine cu toată tăria apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, asumând valorile democraţiei constituţionale de tip occidental", a declarat Nicolae Ciucă, la evenimentul organizat la Muzeul Naţional Brătianu - Vila Florica de la Ştefăneşti, cu prilejul aniversării a 147 ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal.

El a evocat istoria PNL şi pe "Brătieni", transmiţând că "a fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice", ci este "o trăsătură de caracter şi un mod de viaţă".

"Îmi exprim bucuria şi onoarea de a fi astăzi aici, împreună cu preşedintele României şi invitaţii noştri, de ziua Partidului Naţional Liberal, în acest loc cu o semnificaţie profundă pentru partidul nostru, pentru liberalismul românesc şi pentru România. Acest loc minunat este încărcat de istorie şi vă invit să îl descoperiţi în detaliu pentru că aici s-au scris file importante din viaţa statului român. După o istorie tumultoasă, Casa Brătienilor este din nou readusă la viaţă şi gata să spună povestea celor care îi trec pragul. (...) Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos, este un simbol viu şi actual al valorilor liberale care au reuşit să reziste timpului. Pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm doar la a-i evoca pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL. Trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici, cu victorii şi înfrângeri, lăudaţi, dar şi criticaţi la vremea lor. Perseverenţa, rezistenţa şi încăpăţânarea de a reuşi prin voinţa proprie sunt valorile care i-au definit şi care trebuie să ne inspire şi pe noi. A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice, a fi liberal este o trăsătură de caracter şi un mod de viaţă", a subliniat Ciucă.

"Toţi liberalii au obligaţia să construiască şi să protejeze statul liberal"



Liderul liberal a vorbit, cu acest prilej, şi despre trăsăturile statului liberal, menţionând că "toţi liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Naţional Liberal, au obligaţia să îl construiască şi să îl protejeze".

"În primul rând, statul liberal garantează şi promovează libertatea cetăţenilor săi. Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societăţile democratice, cu o guvernare stabilă, raţională şi moderată. Libertatea se realizează atunci când demnitatea umană şi toate drepturile fundamentale ale persoanei sunt recunoscute şi aşezate în centrul preocupărilor instituţiilor statului. În al doilea rând, statul liberal este un stat de drept. Statul de drept este un stat în care puterea politică, ea însăşi limitată prin Constituţie şi lege, iar majoritatea care decide nu poate să devină abuzivă. Din această perspectivă, statul de drept este şi o valoare fundamentală pentru Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană şi premisă integrării şi a dezvoltării noastre în aceste structuri care ne garantează securitatea şi dezvoltarea economică", a afirmat preşedintele PNL.

El a adăugat că "statul liberal este un stat protector", care "nu se confundă cu statul providenţă".

"Statul liberal protector garantează siguranţa şi libertatea cetăţenilor săi, prin protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, respectiv prin apărarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale. Din această perspectivă, apartenenţa României la Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană este cea mai importantă garanţie în faţa ameninţărilor recente de securitate", a menţionat Ciucă.

Statul liberal "asigură stabilitatea economică"



Premierul a mai spus că statul liberal "asigură stabilitatea economică".

"În societăţile contemporane, liberalismul economic garantează şi promovează competiţia în economie. Totodată, în societăţile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală şi investiţii. Predictibilitatea fiscală garantează că agenţii economici, de la cel mai mic antreprenor la o companie multinaţională, pot prevedea acţiunea economică pe termen mediu şi lung. Aşteptările lor legitime sunt protejate de încrederea că instituţiile statului nu îşi modifică politica fiscală atunci când aceasta a căpătat stabilitate şi eficienţă în timp. Pe de altă parte, investiţiile garantează dezvoltarea sănătoasă a economiei şi o creştere economică stabilă, garantează şi protejează locurile de muncă ale cetăţenilor. Investiţiile sunt cele care ne ajută să depăşim crizele economice şi, în acest context extrem de dificil pentru toate societăţile democratice, România are nevoie de investiţii ca de aer. Cu Partidul Naţional la guvernare, în România se investeşte şi se investeşte acum. Din acest motiv, fondurile europene multianuale, PNRR, alături de toate celelalte programe de investiţii ale Guvernului şi autorităţilor locale, reprezintă garanţia stabilităţii şi dezvoltării economice a României", a mai spus Ciucă, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel