New York Times: Spania este un model pentru integrarea romilor

tigani spania
tigani spania

Spania ar putea reprezenta un model privind integrarea romilor, inclusiv pentru România, Bulgaria sau Ungaria, scrie cotidianul New York Times în ediţia online.

"Programele guvernamentale care durează de peste 30 de ani au început să aibă rezultate. Practic, toţi copiii romi merg la şcoli elementare, aproape jumătate dintre părinţii lor au propriile case; mulţi romi au locuri de muncă, renunţând la obiceiurile tradiţionale de a vinde vite sau alte bunuri", subliniază New York Times, citat de Mediafax.  "Spania a reuşit atât de bine (să integreze romii - n.red), încât acum este un model pentru alte ţări europene, inclusiv pentru România, Bulgaria şi Ungaria. Unii experţi cred că secretul Spaniei este că s-a concentrat pe aspecte practice, precum locuinţele şi locurile de muncă. În schimb, explică experţii, unele instituţii europene au acordat o atenţie prea mare prejudecăţilor şi drepturilor politice", adaugă New York Times.

"Mulţi bani au fost cheltuiţi în alte părţi ale Europei pentru integrarea romilor, dar rezultatele au fost minime. Abordarea Spaniei a fost diferită, pentru că s-a concentrat în principal şi cu prioritate pe îmbunătăţirea standardelor de trai", afirmă Isidro Rodríguez, directorul organizaţiei Fundación Secretariado Gitano.

Un studiu realizat în 2009 de Fundación Secretariado Gitano analiza modul în care romii locuiesc în Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, România, Slovacia şi Spania, ajungând la concluzia că, în medie, o treime dintre romi locuiesc în apartamente fără căldură, apă caldă sau electricitate. Însă, în Spania, 92 la sută dintre romi locuiesc în apartamente sau case normale, conform studiului.

Citeşte şi:

Popularii spanioli ne trimit ţiganii în ţară, după exemplul Sarkozy

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel