Ministrul Mediului: Nu există pericol de contaminare a Dunării când viitura din Ungaria ajunge în ţară

Informaţiile primite de autorităţile române de la specialiştii maghiari confirmă faptul că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când va ajunge în România unda de viitură din Ungaria, cel mai devreme luni la prânz, dar autorităţile române sunt pregătite să intervină, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Borbely Laszlo.

"Ceea ce pot să vă afirm cu responsabilitate, conform datelor furnizate de autorităţile din Ungaria: în urma măsurilor luate, în urma acelor posibilităţi au apreciat că la confluenţa râului Marcal cu Raba pot să facă un fel de dig ca să stabilizeze metalele grele, pentru că aici e marele pericol. E un şlam alcalin. Ph-ul a fost între 12 şi 13, ceea ce este foarte înalt, atunci când s-a deversat. Au redus la circa 9, până ieri (joi - n.r.). Deja la 8,5 Ph apa nu mai este periculoasă, datorită faptului că este o mare diferenţă între debitul lui Raba şi al Dunării - 2.200 de metri cubi pe secundă în Ungaria, iar la Baziaş 6.600 de metri cubi. E de 25 de ori mai mare decât debitul râului Raba şi încă de trei ori mai mare când intră la noi. În concluzie, bazat pe informaţiile date de autorităţile ungare, pe măsurătorile pe care le-am făcut şi bazat pe punctul de vedere al specialiştilor noştri: nu există în momentul de faţă pericol de contaminare a apelor Dunării atunci când ajunge în România", a spus Borbely

El a arătat că autorităţile din Ungaria "nu se joacă" cu informaţiile furnizate, mai ales că toată opinia publică internaţională este cu ochii pe această ţară, deci se bazează pe datele primite de la omologii săi. Ministrul a precizat că digul pentru stabilizarea metalelor grele din Ungaria a fost făcut cu 1.000 de tone de ipsos şi a fost redus pericolul legat de metalele grele.

Întrebat dacă România va da în judecată Ungaria, cum a sugerat un parlamentar, Borbely a accentuat că deocamdată nu există motive în acest sens.

"Un stat dă în judecată alt stat atunci când are motive, deocamdată nu avem motive şi aici probabil va fi aceeaşi situaţie ca în Baia Mare, ei (oficialii ungari) se vor îndrepta împotriva firmei respective (poluatoare). Au fost acele metale grele şi a fost acea substanţă alcalină, care are efect asupra florei", a spus el.

Citeşte şi:

Expert: Poluarea cu alumină din Ungaria, fără efecte asupra ecosistemului Dunării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel