EXCLUSIV  Mîna Securității este în lungime de 7977,6 km

Radu Călin Cristea, scriitor și jurnalist, a scris o analiză politică pentru DCNews.

Iată analiza lui Radu Călin Cristea:

Fostul mare dizident anticomunist, scriitorul, eseistul, jurnalistul Dorin Tudoran a fost constrîns să părăsească România în iulie 1985 după ce luptase cu toate puterile sale împotriva regimului Ceaușescu. Picătura care a umplut paharul a fost o mîngîiere a tîmplei sale de pistolul cu glonț pe țeavă al lui „Tata" Nițu. Urmașii Securității nu se potolesc și continuă să-l hărțuiască pe D. Tudoran sub alte măști, dar cu același scop: să-i închidă cumva gura.

Polemist rarisim prin verbul său care nu cruță pe nimeni, insensibil la culori politice, D. Tudoran a reușit să-și argumenteze opiniile păstrînd o linie de centru unde aproape că nu mai găsești picior de jurnalist român. Firește că un asemenea intelectual incomodează. E tipărit după multe cazne și umilințe de editurile românești. Dă uneori fuga dincolo de Prut unde îi apar cărți refuzate în România.

Spirit liber, adăpostit de blogurile unde a postat multe texte memorabile, D. Tudoran a deranjat structuri oculte de putere care pun piedici abjecte libertății sale de exprimare. Blogurile lui D. Tudoran („Certocrația" și „Anamneze") au fost sparte pentru a treia oară în această vară, așa încît eseurile sale sunt găzduite prin vecini, pe la prieteni (antoneseiliviu.wordpress.com).

Am serioase îndoieli că hackerii obștești torturați de mizerabile revanșe personale, s-ar fi simțit stingheriți de temele, totuși, de ținută și rafinat stilizate din comentariile lui D. Tudoran. Aș observa că năvălirile peste blogurile lui Tudoran au fost subiacente unor eseuri în care acesta demonta culise ale serviciilor de informații, legături hilare cu CIA, asasinate ilogice, conspirații tenebroase narate de foști capi ai SRI, povestea unor consulate atribuite pe sprînceană etc.

Tudoran nu cruțase nici personalități cu gîndurile vîlvoi, influente probabil în unele cercuri politice și care găuresc timpanele națiunii trîmbițind venirea Apocalipsei etc. Mîna lungă a Securității regenerate sub Băsescu ajunge instant și la Wahington DC, la aproape 8000 de kilometri distanță, unde locuiește D. Tudoran. Între dușmanii numeroși ai lui D. Tudoran nu par să se găsească și înși cu abilități de hackeri. Cineva trebuie să le fi condamnat totuși unor profesioniști să facă ferfeniță blogurile lui Tudoran după fiecare diatribă inconvenabilă a acestuia. Cine? Răspunsul s-ar cuveni să fie la unele dintre autoritățile care asistă, teatral neputincioase, la batjocorirea unuia dintre intelectualii români eminenți din ultimele decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel