Budăi, Câciu şi Grindeanu rămân în Guvern. Ciolacu dă de înţeles că UDMR nu mai e în coaliţie. Cine sunt noile nume propuse de PSD în Guvern

Inquam Photos / Simion Tataru.
Inquam Photos / Simion Tataru.

Marcel Ciolacu, premierul desemnat, a făcut mai multe declaraţii în prezenţa echipei pe care o propune pentru viitorul guvern.

"Am venit să vă prezint echipa guvernamentală propusă de PSD şi părţi din programul de guvernare, mai ales viziunea pentru naţiune propusă de noi pentru următoarele 18 luni. 

Greva din educaţie, semnalele venite şi din alte zone ale societăţii, reprezintă pentru mine şi colegii mei un semnal clar. Românii ne cer o schimbare majoră de ritm şi viziune. Educaţia trebuie să devină pilon de dezvoltare reală. Guvernarea e despre reforme şi economie. Nu mai putem aştepta stimularea producţiei şi a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile de piaţă. 

Piaţa ne-a arătat în criză că nu produce eficienţă, ci speculă. Viziunea pentru guvernare se referă la modernizarea României. Trecem de la stabilizare, la modernizare economică şi socială, prin reforme atât de necesare societăţii şi economiei. Prin parteneriat cu mediul de afaceri, astfel încât să se producă mai mult în România. Prin investiţii, crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, prin lupta cu preţurile şi sprijinul pentru refacerea puterii de cumpărare.

Ciolacu: Propunem un plan cu cinci mari obiective

Ştim ce avem de făcut şi propunem un plan cu cinci mari obiective:

1. Rezolvarea problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi a salarizării unitare.

2. Dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate, principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecaţi să revină în ţară

3. Dezvoltare economică, atragerea de bani europeni, crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.

4. Avem foarte mult de muncă. Cu colegii de la PNL, trebuie să avem o creştere de peste 3%.

5. La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câştige minimum 500 de euro lunar, iar salariul mediu net să fie de 1000 de euro", a declarat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a confirmat, voalat, şi ieşirea UDMR de la Guvernare. 

"Eu nu voi conduce guvernul PSD şi PNL. Ci Guvernul României. Iar toţi miniştrii nu vor membri ai PSD sau PNL, vor fi miniştri ai Guvernului României. Iar rolul guvernului este de a asigura că economia şi societatea funcţionează pentru toţi egal, că nimeni nu rămâne în urmă", a declarat Marcel Ciolacu. 

Declaraţii Livetext: 

- La întâlnirea de la Vila Lac, de duminică, am spus ce propune PSD UDMR-ului. Am spus clar că Energia şi Fondurile Europene. Dacă aş fi avut altă... 

- PNL a luat decizia de a renunţa la Ministerul Energiei şi PSD a spus clar că renunţă la ministerul Fondurilor Europene, ca UDMR să rămână la Guvernare. 

- (n.r. care va fi relaţia cu UDMR) O să am cu prioritate o întâlnire în perioada următoare întâlnire cu preşedintele Kelemen Hunor şi grupul parlamentar UDMR. 

- Atât PSD, cât şi PNL au făcut 2 propuneri corecte. Când există deja o majoritate, PSD-PNL, susţinută parlamentar şi de grupul minorităţilor naţionale, e normal să fie acest schimb şi propunerile să vină din partea celor două mari partide. 

- "Nu pot jigni nişte oameni, nici pentru a face cuiva pe plac. Eu am văzut propunerile PNL şi nu văd niciun eşalonul II sau oameni de aruncat pe stradă", a spus Ciolacu, întrebat dacă este dezamăgit de propunerile făcute de PNL pentru Guvern. 

- (n.r. nominalizarea este maximul în carieră?) Sunt convins că, alături de colegii mei, o să îmi fac datoria faţă de români şi România. 

- (n.r. impozitul progresiv) Nu este prima oară când spun. Până când Ministerul Finanţelor nu termină digitalizarea, nu se poate vorbi de impozitare progresivă. Poate vorbim de cotă unică, de 16% fără excepţie. 

- (n.r. Care este echipa?) Doamna Gabriela Firea, dl Radu Oprea, dl Rafila, Florin Barbu, dl Tîlvăr, Bogdan Gruia, cel mai tânăr om din echipă, dl Marius Budăi, dl Sorin Grindeanu, dl Marian Neacşu viitorul vicepremier, dl Adrian Câciu. 

- (n.r. UDMR mai intră la guvernare?) Există decizii luate în partid, atât la PNL cât şi la UDMR. Programul de guvernare şi lista de miniştri se depun în seara asta. 

Câciu, Budăi şi Grindeanu rămân în Guvern

Alături de premierul desemnat Marcel Ciolacu au ieşit la conferinţa de presă Gabriela Firea, care cel mai probabil va rămâne la Ministerul Familiei, Sorin Grindeanu, care pare că va păstra portofoliul de la Transporturi, Marius Budăi, care va rămâne la Muncă, dar şi Angel Tîlvăr, care va rămâne probabil la MApN, şi Alexandru Rafila, care va rămâne la Sănătate. 

Pe lângâ aceştia, la conferinţa de presă au participat şi feţe noi, printre care s-a numărat şi Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD. Conform unor surse politice, numele lui Radu Oprea fusese avansat pentru Ministerul Economiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel