Iordache, explicaţii: Diferenţa între autoritate şi subordonare

Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru elaborarea legilor Justiţiei, a declarat marţi că în Constituţie se vorbeşte despre autoritatea ministrului Justiţiei faţă de procurori, şi nu despre subordonarea acestora.

Iordache susţine că 'Întărirea statului de drept este în primul rând reglementată de Constituţie, cred că şi această decizie pe care toată lumea o aşteaptă, am înţeles că va fi joi (decizia CCR cu privire la revocarea şefei DNA - n.r.), nu va fi în afara Constituţiei. Statutul procurorilor este foarte bine reglementat în Constituţie, de asemenea, statutul procurorilor este foarte bine definit şi în Legea 303, care precizează independenţa procurorilor, şi nici decizia şi motivarea deciziei de joi nu va aduce atingere independenţei procurorilor. Ministrul Justiţiei, potrivit Constituţiei, nu trebuie să subordoneze procurorii. În Constituţie se discută despre autoritatea ministrului Justiţiei, autoritatea este altceva faţă de subordonare. O să vedeţi şi în motivarea Curţii, se precizează că autoritatea înseamnă respectarea legii şi în cazul unui procuror sau unui conducător de unitate de la un parchet, ministrul, potrivit prevederilor legale, cum este la numiri, cum este la revocări, cum este la respectarea în integralitate a Legii 303, ministrul sesizează mai departe. Asta a făcut ministrul, a sesizat Inspecţia Judiciară, ministrul a sesizat Secţia de procurori din cadrul CSM şi mai departe', a spus Iordache, la Palatul Parlamentului.

În motivarea CCR va fi trecut şi termenul

El a răspuns astfel fiind întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui Kaus Iohannis, potrivit cărora atribuţiile ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte procurorii nu ar trebui să fie unele de subordonare, ci de apărare a acestora. Iordache a menţionat că în niciun caz decizia CCR nu va aduce atingere independenţei procurorilor, 'dar va pune lucrurile într-o matcă normală, aceea că şi procurorii trebuie să îşi respecte conduita, legea şi statutul lor'.

Acesta a arătat că în motivarea CCR va fi trecut şi termenul până la care Iohannis trebuie să emită decretul de revocare a şefei DNA. Întrebat care sunt sancţiunile în cazul în care cineva nu aplică o decizie a CCR, Iordache a precizat: 'În această motivare a CCR se va preciza şi acest răspuns pentru dumneavoastră'. 'Preşedintele a spus şi astăzi că va respecta Constituţia şi respectul Constituţiei înseamnă respectarea deciziilor CCR', a adăugat Iordache.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel