Guvernul crește salariile bugetarilor. Val Vâlcu, răspuns la întrebarea „de unde sunt bani?”

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit, în direct, la News Pass, emisiunea Laurei Chiriac, de pe B1 TV, despre creșterea salariilor bugetarilor anunțată vineri de Guvernul României.

Guvernanții au anunțat, vineri, creșterea salariilor pentru aparatul bugetar.

„Vom acorda majorările salariale personalului plătit din fondurile publice, prin modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 830/2021. Practic, este vorba despre acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial.”, a completat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Jurnalistul Val Vâlcu este de părere că pentru a putea face acest demers, guvernanții au fost nevoiți să ia bani din alte sectoare mult mai importante pentru reforma țării, cum ar fi investițiile.

„Răspunsul dramatic la întrebarea „de unde sunt bani?” este „de la investiții”. Atunci când s-au reîmpărțit banii la buget, acum o lună de zile, nu se vorbea despre aceste creșteri salariale. Ele au apărut peste noapte din jocul ăsta politic. Budăi aruncă mingea, PNL-ul se teme să nu își pună în cap peste un milion de funcționari, dar sursa banilor care e?

Dacă nu se fac mari proiecte, dacă nu se repară calea ferată, la sfârșitul exercițiului bugetar se face balanța. Pierd și privații pentru că nu se mai fac investițiile. Ei aveau nevoie de șantier, aveau nevoie de muncitori pe șosele.”, a explicat jurnalistul.

Salariile din sectorul bugetar, majorate de la 1 august. Budăi: Un impact de 2 miliarde de lei

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar începând cu 1 august, impactul fiind în jur de 2 miliarde lei, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi a adăugat că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat. 'Astăzi, Ministerul Muncii a propus spre dezbatere Guvernului şi au fost şi aprobate trei ordonanţe de urgenţă. Prima ordonanţă de urgenţă se referă la majorarea începând cu 1 august a salariilor lucrătorilor din mediul bugetar, acei lucrători care nu erau la nivelul din 2022.

Majorarea constă în acordarea unei pătrimi din diferenţa aflată în plată şi nivelul prevăzut în Legea 153 pentru anul 2022', a precizat Budăi, după şedinţa Executivului. El a menţionat că, în general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei pentru un angajat. Personalul medical şi ceilalţi angajaţi care au atins pragul pentru 2022 nu vor primi această majorare, a explicat ministrul.

'În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei la angajat şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin. Iar, în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022, mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo', a afirmat Marius Budăi. Ministrul a subliniat că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul de stat deja aprobat.

'Impactul bugetar este în jur de 2 miliarde lei, undeva la 2,1 miliarde lei, dar nu este trecut un impact bugetar suplimentar din cauza a ceea ce v-am spus, pentru că se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate. Este articol separat în ordonanţa de urgenţă. Ştiţi foarte bine că s-au blocat angajările pentru semestrul al doilea din anul 2022, la început de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem o economie şi se pot încadra aceste cheltuieli', a spus Budăi. Potrivit acestuia, sunt vizate de această majorare în jur de un milion de persoane.

'Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical şi acele pe categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022', a completat ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel