Grapini dezvăluie de ce pierde România 1 mld de euro anual

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, a dezvăluit de ce pierde economia românească anual contracte de export în valoare de 1 miliard de euro.

Ministrul susține că multe românce consideră că este ruşinos să lucreze ca ţesătoare sau cusătoare, iar deficitul de personal rezultat în acest sector face ca țara noastră să piardă anual contracte de export de textile de 1 miliard de euro

"Din păcate, începem să pierdem cusătoarele şi ţesătoarele, pentru că ies la pensie şi altele în loc nu se mai angajează, considerând că a fi cusătoare este ceva ruşinos. Se pierd contracte foarte multe, avem solicitări de contracte de confecţii - de la confecţii de copii până la confecţii de textile de casă, lenjerii de pat - şi se refuză de către firme, pentru că nu au oameni. Ştiu sigur şi companii din Timişoara sau din grupul de companii ale mele care au respins foarte multe contracte din lipsă de oameni", a declarat Maria Grapini, care are experiență în domeniul textil, după ce a înfiinţat şi condus mai multe afaceri în domeniu, scrie Mediafax.

"Amândouă meseriile - de cusătoare sau ţesătoare - sunt pe cale de dispariţie. Nu se mai angajează, nu se mai duc la şcoală, ca să fie ţesătoare", a mai spus ea.

Numărul angajaților, în cădere liberă

Dacă în anul 1990 lucrau în industria textilă aproape un milion de oameni, acum mai sunt circa 200.000 de angajaţi.

"Industria exportă în jur de 5 miliarde de euro pe an. Scăderea personalului în industrie a fost determinată şi de retehnologizare, dar tot există deficit de personal. La aceste aproape 5 miliarde de euro export, România cu siguranţă ar mai putea adăuga încă 1 miliard de euro dacă ar avea oameni", estimează Maria Grapini.

Ministrul crede că este nevoie în piaţă de cel puțin 100.000 de oameni pregătiţi pe toate nivelurile, de la cusătoare, ţesătoare, vopsitori, lăcătuş care întreţine maşina, până la tehnician şi inginer textilist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel