EXCLUSIV  Depășiri pe linie continuă, în curbă, ”practica” șoferilor care nu cred că li se poate întâmpla ceva. Titi Aur: Inconștient! Se transformă în criminal

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre șoferii care depășesc pe linia continuă.

Tot mai mulți șoferi din România fac o manevră ce poate avea urmări dezastruoase. Pe drumurile de munte, cu câte o bandă pe sens, în curbe fără vizibilitate, caldă linia continuă. Practica o duc și-n afara țării, chiar în destinații de vacanță, cum ar fi insulele grecești, unde drumurile sunt asemănătoase cu cele din zonele montane din capitală. 

”Aș încadra această greșeală, această încălcare de regulă de circulație în ideea generală pe care o tot susțin foarte mult, adică lipsa conștientizării pericolului. Cei care fac asta nu conștientizează pericolul la care se expun. Nu cred că lor li se poate întâmpla. Mai mult de atât, consideră că dacă e dungă continuă trasă acolo nu era neapărat nevoie de acea dungă continuă acolo. Și, din păcate, aici, șoferii au și dreptate în anumite situații. Rar, dar au și dreptate, asta pentru că de multe ori marcajele făcute în România nu sunt făcute neapărat cu adevărat corect sau de către specialiști. În ce sens, avem dungă continuă uneori excesiv de mult, în locuri în care nu ar mai trebui să avem, fapt care îi enervează, deranjează pe șoferi, sau nu avem dungă continuă în locuri în care există pericol. Îți permite practic să depășești.

Șoferii își asumă riscul 

Plecând de la aceste excepții, pentru că în majoritatea locurilor dunga continuă își are rolul, se inopinează în subconștientul șoferului: ”hai, mă, lasă că au făcut o dungă cum au crezut și ei, lasă că știu eu unde pot și unde nu pot”. Își asumă foarte mulți riscul pentru că ei consideră că nu era nevoie de dunga continuă sau consideră că fac ei un artificiu, se dau pe dreapta, etc. 

Încălcarea regulilor de circulație în străinătate

Mi s-a pus întrebarea de multe ori și am analizat de multe ori de ce românul când pleacă în străinătate respectă regulile mult mai mult decât în România. Într-adevăr sunt și unii care nu respectă legislația nici afară, produc și accidente și fac tot felul de nebunii, dar majoritatea, când conduc în România nu respectă reguli, iar când merg afară respectă reguli. Asta se întâmplă pentru că în România majoritatea nu respectă reguli, începând de la viteză. Dacă circuli cu viteza legală în România vei avea surpriza să fii depășit și înjurat de toată lumea, sau cel puțin de 95% din participanții la trafic. Când mergi afară, majoritatea respectă viteza.

Au rămas cu obiceiul românesc

Într-adevăr sunt unii care au rămas cu obiceiul românesc și atunci nu respectă regulile de circulație nici în străinătate. Românul este needucat. Oricum am face, românul este needucat, din punct de vedere al condusului, al deplasării pe stradă. Când spun că românul este needucat atunci mă refer și la copilul de 3-4-5 ani, care în loc să fie învățat de bunic, de părinte, să treacă strada doar pe la trecerea de pietoni, cum să treacă strada, doar când e lumina verde la semafor, etc., dimpotrivă, copilul este luat de mână și trecut printre mașini. Copilul este needucat de la cea mai mică vârstă, când se ajunge la școala generală nu se face nimic pentru educația rutieră, când ajungi la școala de șoferi se face foarte, foarte puțin și după asta nu se mai face nimic. Românul este needucat. Nici nu înțelege de ce trebuie să respecți anumite reguli, nici ce i se poate întâmpla dacă nu respectă regulile și atunci el nu conștientizează. Depășirile pe dunga continuă nu sunt altceva decât atitudinea asta inconștientă. Nu neapărat de om rău, de infractor, dar se transformă în criminal după, când face accidentul. Dar construcția lui, sângele lui, nu e de om rău. El nu crede că i se poate întâmpla ceva”, a declarat pilotul Titi Aur în exclusivitate pentru DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel